2016. szeptember 10., szombat

NÉPSZAVAZÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.10.


A hét legfontosabb belpolitikai eseményeinek egyike az, hogy megkezdődött az október 2-ra kiírt népszavazás kampánya. Több politikus szólalt meg ezzel kapcsolatban, ki-ki értékelte azt, hogy mi is a jelentősége ennek a demokratikus intézménynek. A kormánypártok képviselői szerint Európában az első a magyar nép, amelyik kinyilváníthatja az ellenkezését arra nézve, hogy nem kérnek a brüsszeli bürokraták diktátumából és elutasítják a kötelező migráns betelepítést. Ezzel szemben az ellenzéki pártok, kivéve a Jobbikot, abszolút felesleges népszavazásnak tartják és vele párhuzamosan kidobott pénznek tekintik az ezzel kapcsolatban felmerülő költségeket. Mindezek ellenére minden ellenzéki párt felvette az eléje dobott kesztyűt, mozgósította az aktivista csoportjait és a Fideszhez hasonlóan ők szintén kampányolnak a népszavazáson való részvétel ellen.

Sajátos jelenségnek vagyunk a szemtanúi, hiszen ennek a népszavazásnak tényleg nincs és nem is lehet semmilyen jelentősége, hiszen a végeredménye semmit sem változtathat a hazai politikai erőviszonyokon, továbbá semmire sem kötelezheti Brüsszelt. Mégis, mint az már ma látható, minden párt teljes erőbedobással küzd azért, hogy minél nagyobb egyéni sikert érjen el. Ez az állapot szerintem a sajátosan hazai viszonyokkal magyarázható, hiszen szinte az egész világon egyedül minden politikai csatát véresen komolyan vesznek, és úgy tekintenek azokra, amelyen áll vagy bukik az adott párt sorsa. Nincs és nem is lehet erről szó, a mai politikai erőviszonyok jó időre megmerevedtek, és azon csak valami nagy-nagy csoda változtathat.

Ennek a népszavazásnak azonban mégis lehet valami hozadéka, mégpedig az, hogy egyfajta főpróba lehet a 2018-as választásokra, és ennek révén bár torzan, de felmérje a kormánypártok és az ellenzék pártjainak a szervezettségét, a felkészültségét, illetve a támogatottságát. Röviden: egyfajta előválasztás is lehet, ami némi információval szolgálhat a következő választásra. Ezek közül talán legfontosabb az az információ, hogy a Fidesznek ismét sikerült megosztani a baloldali és liberális ellenzéki pártokat. Abban ugyanis minden ellenzéki párt egyetért, kivéve persze a Jobbikot, hogy a Fidesz kezdeményezése ellen kell szavazni. De abban már távolról sincs egyetértés, hogy azt miként tegyék meg. A legerősebb álláspont az, hogy a támogatóik közül ne menjen el senki se a népszavazásra, amivel érvénytelenné lehet ne tenni azt. Egy másik javaslat az, hogy menjenek el a voksolásra, de a „nem” szó rubrikájába tegyenek egy ikszet, amivel egyértelműen kinyilváníthatnák az ellenkezésüket. A harmadik javaslat az, hogy tegyék érvénytelenné a szavazatukat úgy, hogy mindkét rubrikába tegyenek ikszet, amivel viszont azt jelezhetik, hogy részt vettek ugyan a népszavazásban, de nem támogatják a Fidesz akaratát. Ezzel a módszerrel kívánják megelőzni azt, hogy a Fidesz utólag módosíthassa, vagyis elcsalja a népszavazást úgy, hogy az számára jó legyen...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.