2016. szeptember 9., péntek

OTIS REDDING LELKE ÉLETÉNÉL NAGYOBB VOLT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.09.09.


45-ös fordulatszámú lemezeket ritkán hallgatok manapság, de eszembe sem jutna, hogy e kis korongoktól, amelyek szinte valamennyien a 60-as évek második feléből származnak, valaha is megváljak. Nemcsak azért, mert imádom e kor zenéjét, hanem azért is, mert e lemezek többsége ma már kultúrtörténeti ereklye. Az egyik különösen kedves nekem: a piros-fekete Atlantic címkét egy alig két és fél perces dal fonja körbe a maga sejtelmességével. (Sitting On) The Dock of The Bay. Előadója  volt számomra az első elvesztett hős. Én 11 éves voltam, ő pedig alig múlt 26.

Magas volt, erőteljes, férfiasan jóképű, pokoli energia áradt belőle a színpadon, rekedtes orrhangjával különleges színfoltot jelentett a soulzene palettáján. Villanásszerű élete volt, hatása a fekete és a fehér zenére azonban máig tart. Hetvenöt éve, 1941. szeptember 9-én született Otis Redding.

Ma már nehéz pontosan kideríteni, hogy  Redding azzal kezdte-e karrierjét, hogy sofőrködött Little  Richard stábja mellett és közben felfedezték, mint énekest, - mert  így szól róla az egyik legenda - vagy pedig azzal, hogy Little Richard utánzásával próbálkozott, és közben  pilótaként kereste kenyerét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.