2016. szeptember 12., hétfő

SZERINTEM INKÁBB TAKARODJ A FÜGGÖNY MÖGÉ, ÉS A SAJÁT ÉRDEKEDBEN HAGYD ABBA A HAZUDOZÁST

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.09.11.


...Tekintettel arra, hogy Magyarországon hosszú hónapok óta kormányzás címszó alatt kizárólag a harsány propaganda formájában megnyilvánuló, kőkemény milliárdokat felemésztő migrációs frászkeltést művelik az elvtársak, olykor meg kell lobogtatni egy méltatlanul elfeledett jobban teljesít jellegű szólamot is, nehogy az emberek véletlenül a saját bőrükön kezdjék el érzékelni a valóságot. Erre tartják a Rétvárikat. Akik nemhogy éhező, fázó, nélkülöző gyereket nem láttak, de a hátrányos helyzet fogalmát is az eléjük rakott propagandából olvassák.

De ha már Rétvári vette a pofátlanságot, hogy nehéz helyzetben lévő, nyomorult gyerekekre hivatkozva kampányoljon az állampártnak, akkor szerintem nézzük az egy bekezdésre eső hazugságokat, és azokat a tényeket, amiket a legkártékonyabb minisztérium államtitkára nagyvonalúan kifelejtett az agymosásából.

Idén lett  volna százéves Magyarországon a létminimum-számítás, amelynek tiszteletre méltó jubileumát a Központi Statisztikai Hivatal úgy ünnepelte meg, hogy eltörölte (2014-ben). Pontosabban a KSH továbbra is végez létminimum-számítást, csak a hagyományos, lesújtó képet nyújtó módszert dobja el a francba, és keres helyette valami kevésbé lehangoló és elkeserítő algoritmust.

Rétvári melldöngető állításaival szemben/ellenére tény, hogy a kétharmados sikerkommandó ugyan felemelte a bruttó minimálbért, viszont eltörölte az alkalmazottak adókedvezményét. Ebből az következett, hogy miközben a bruttó minimálbér jóval meghaladta a létminimumot, a nettó szépen, folyamatosan leszakadt tőle. Közben az infláció gyakorlatilag megszűnt, csak az árak nőttek.

A Policy Agenda nevű intézet a hagyományos módszer szerint elvégezte a tavalyi évre vonatkozó létminimum-számítást – erről írtunk mi is ITT és ITT meg ITT is érintőlegesen – , ami egy felnőttnek 88 016 forint, egy átlagos (két felnőtt + két gyerek) családnak 255 246 forint lenne. Mivel a nettó minimálbér 68 775 forint csak tavaly érte el a 2009-es szintet, a létminimum alatt élők száma tovább nőtt, elérve a 41 százalékot. Hárommillió koldus országából négymillió koldus országa lettünk. Nem én mondom, nálam jóval okosabb emberek.

Rétvári okleveles csúsztató állításai ellenére tény, hogy a 2016 márciusi Eurostat adatok alapján Románia és Bulgária után Magyarországon a legmagasabb a gyermekszegénység kockázata az Unió országai közül. Minden korosztály átlagát tekintve 31,8 százalék volt a veszélyeztetettségi arány. Gyermekek esetében ez drasztikusan megugrott és már 41,8 százalékuk lett veszélyeztetett a lecsúszástól. Magyarország ezzel Románia 51 százaléka  és Bulgária 45,2 százaléka után a harmadik legnagyobb gyermekszegénységet produkáló ország lett az unióban...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.