2016. szeptember 14., szerda

TITOKZATOS AMERIKAI TANÁCSADÓJÁT IDÉZTE ORBÁN, AMIKOR A KORRUPT FIDESZESEKRŐL BESZÉLT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancsblog
2016.09.13.


A lopós elvtársak most abban reménykednek, hogy a gyűlöletkampányok sötét nagyurának lesz igaza. 

A
hvg.hu belsős információkra hivatkozva arról írt, hogy az egyébként diadalittas hangulatú balatonfüredi frakcióülésen több fideszes képviselő is rákérdezett Orbánnál, hogy mi lesz az ő törzsszavazóikkal, ha tovább folytatódnak a párt korrupciós botrányai. (No meg az ibizizázás meg a jachtozgatás.) A lap szerint a visszaélésgyanús eseteket Orbán amúgy nem is korrupciós ügyként interpretálta, hanem úgy fogalmazott, hogy azok a politikai karaktergyilkosság részei, amire a választások felé közeledve minden politikusnak fel kell készülnie.

Ezzel az értelmezéssel, illetve magával a ténnyel, hogy Orbán felszólal a korrupció ellen, most nem foglalkoznánk külön; a miniszterelnök fejére rálátó forrásaink szerint jelen pillanatban is külföldi kutatócsoportok vizsgálják arcbőrének kémiai összetételét, amely - minden várakozással ellentétben - megakadályozta annak azonnali lángra lobbanását.

Nézzük inkább a folytatást, amely során Orbán Viktor - a hvg.hu tolmácsolásában - kifejtette: "lehet, hogy a Fidesz egyeseknél elveszti az erős érzelmi kötődést, de attól még a pártra fognak szavazni. A hazai ellenzékre utalva Orbán viccesen egy amerikai kampánymondást is idézett, miszerint ha egy dörzsöltnek tűnő fickó és egy szerencsétlen hülye közül kell választani, az emberek úgyis az előbbire szavaznak."

Amerikai kampánymondás - így is lehet fogalmazni, de az idézet valójában egy konkrét embertől, mégpedig Arthur J. Finkelsteintől származik, és nem pontosan így szól. A finkelsteini ellentétpárban ugyanis nem a "dörzsöltek" állnak szemben a "hülyékkel". Hanem a korruptak: "When you allow people to choose between the corrupt and the stupid, they will go for the corrupt"; vagyis "ha az emberek választhatnak a korrupt és a hülye között, a korruptat választják". Vagyis Orbánnak nem véletlenül jutott eszébe az idézet, csak vagy ő idézett pontatlanul, vagy a hvg forrásai.

Finkelsteinről, a rejtőzködő kampánygururól pont ez a lap írt először részletesen. A Fidesznél sokáig nagyokat hallgattak róla, pedig belső forrásokból tudni lehetett, hogy a vele közös céget alapító Habony Árpád mellett ő Orbán Viktor legfontosabb tanácsadója. Végül tavaly maga a miniszterelnök is elismerte, hogy rendszeresen találkoznak. "Jól ismerem őt, igen, nagyon kiváló és elismert szakember" - mondta róla az RTL Klubnak. Nem hazudott: a republikánusok egyik legfontosabb stratégája két elnöknek is dolgozott és számtalan nagy sikert ért el - leginkább a gátlástalanságával. Az csak Finkelstein jellemrajzához érdekes adalék, hogy a melegházasságban élő, zsidó származású férfi homofób kampányok egész sorát vezényelte le, és azzal is lebukott, hogy "rádolgozott" az egyik politikai ellenfele zsidóságára. Ennél fontosabb, hogy a "piszkos politika keresztapjaként" emlegetett tanácsadó a lejárató- és gyűlöletkampányok specialistája...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.