2016. október 10., hétfő

A 21. SZÁZADI ÚJFASIZMUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.09.



A Népszabadság kivégzése minden kétséget kizáróan megmutatta a rendszer természetét. Ez már az első gyümölcs, de egy fának nemcsak gyümölcse, hanem gyökerei is vannak. A gyümölcs arra jó, hogy felismerjük a fát, de kivágni, csak a gyökérrel együtt lehet.


Az Orbán-rendszer is fa, amelynek gyökerei vannak. Ha a fa magától kidől, újra kihajt, ha a gyökerei a földben, a nép szívében benne maradnak. Akinek van szeme, az a magból megmondta 2010-ben, mi ez a fa. De vannak, akik csak a gyümölcsről kezdik felismerni.

Végzetes hibába esnek, akik nem vesznek tudomást a magról, amiből a fa kinőtt, s a gyökerekről, amelyek a fát tartják és éltetik. Ez a gyökér a rendszer ideológiája.

Úgy mutatom be a 21. századi újfasizmus és az Orbán rendszer gyökerét, hogy az nem lesz se unalmas, se érthetetlen. Segítségünkre sietett Mészáros István, volt SZDSZ-es képviselő, a Hit Gyülekezete volt pártdelegáltja, a parlament emberi jogi bizottságának volt alelnöke, aki
a Hetek című lapban egzakt módon kifejtette a 21. századi újfasizmus lényegét.

Mészáros abból az alkalomból adott interjút a gyülekezeti újságjának, hogy a Helsinki Bizottság menekültek melletti kiállása miatt kilépett a Helsinki Bizottságból. Indokai pedig azonosak a 21. századi újfasizmus gyökereivel.
*
A 21. századi újfasizmus a történelembe nyúlik vissza. A lényege az antiliberalizmus. A nemzetet egy vallással azonosítja, s a nemzeti identitást félti a szabadságtól, ha a liberalizmus nem teszi lehetővé a valláserkölcs állami védelmét, és a nemzetnek a vallással való teljes egységét. A melegjogok elutasítása és a homofóbia tette lehetővé, hogy az antiliberalizmus a nemzetvédelem jelmezében újra polgárjogot nyerjen. Az erkölcsi hivatkozás a fasizmus trójai falova.

Mészáros István, mint a magyar újfasizmus ideológusa, választékosan kifejti, hogyan válhat a szalonképtelen antiliberalizmus szalonképessé a 21. században, és mivel lehet elhitetni az emberekkel azt, hogy a szabadság rossz. Mészáros azt mondja, hogy a liberalizmus mást jelentett korábban, mint ma. Ez a hazugság alapja.

Az újfasiszták 21. századi trükkje az, hogy nem a liberalizmust támadják közvetlenül, ahogy a korábbi fasiszták és nácik tették, hiszen az lejáratódott és nem szalonképes. Az emberi és polgári jogokat szalonképesen és hitelesen becsmérelni nem lehet. Ezért nem a liberalizmust támadják, hanem azt állítják, hogy a mai liberalizmus nem azonos a klasszikus liberalizmussal. Ezért ez a liberalizmus idejét múlt, le kell váltani. De nem a klasszikus liberalizmusra, hanem az illiberális keresztényfasizmusra...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.