2016. október 16., vasárnap

A "KEMÉNY BREXIT" AZ ANGLIAI MAGYAROKKAL IS KEMÉNYEN ELBÁNIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.10.16.


A Brexit azt jelenti, Brexit – ezt még júliusi miniszterelnökké avanzsálásakor jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök, előrevetítve, hogy London nem lágy kilépést tervez az Európai Unióból. Azóta az is kiderült, a szigetország jövő márciusban indítaná el a kilépési folyamatot. Sajnos Theresa May és kormánya még mindig nem állt elő konkrét tervekkel arról, mit is szeretnének elérni a kilépési tárgyalások során, a „kemény Brexit” (hard Brexit) szlogenje azonban egyértelműen jelzi, hogy nem lesz könnyű a Nagy-Britanniában élő uniós, köztük magyar állampolgárok sorsa.

„Kemény Brexitnek” nevezi a brit konzervatív kormány, de inkább tűnik kaotikus Brexitnek az a stratégia, amelyet az ügyben folytat. A június 23-i népszavazás után, amelyen a brit választók 52 százaléka a kilépés mellett döntött, a kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy a legjobb kilépési feltételeket fogja leboltolni Brüsszellel. A legjobb kilépési feltételek, legalábbis a nyilatkozatokból ez rajzolódik ki, azt jelentenék, hogy Nagy-Britannia továbbra is szabad hozzáférést kapna az európai közös piachoz, miközben visszaállítaná határellenőrzését, és komoly akadályokat gördítene az uniós állampolgárok bevándorlása és munkavállalása elé.

Ez azt jelentené, hogy London megőrzi az Unió adta előnyöket, de a nemkívánatos dolgoktól, mint az uniós szabályozás és a munkaerő szabad áramlása, megszabadulna. Csakhogy ez nem fog így menni, meglehetősen naiv tárgyalónak kell lenni ahhoz, hogy ezt ne lássa be valaki. Angela Merkel német kancellár a napokban újra világossá tette, Nagy-Britannia nem tarthat igényt kivételes bánásmódra. Az uniós alapokmányokban lefektetett négy szabadság elve, a javak, a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlása csak együtt értelmezhető, olyan nincs, hogy valaki megtart párat, a maradékot, jelen esetben az emberek szabad mozgását pedig kidobja. Az Európai Tanács elnöke, a lengyel Donald Tusk is Merkelhez hasonló hangokat ütött meg: vagy teljes a kilépés, ami a szabadkereskedelmi zónából való kilépést is magába foglalja, vagy pedig semmilyen kilépés – ez a két opció van...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.