2016. október 13., csütörtök

A KÜLFÖLDI ÉLMÉNYEK ÚJ EMBERT FARAGNAK BELŐLÜNK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.10.13.


A lebomlott határok és határtalan lehetőségek korát éljük... Egyre többen keressük és találjuk meg annak lehetőségét, hogy hosszabb időszakot külföldön töltsünk, például egy ösztöndíj, hosszabb utazás, kiküldetés, külföldi munkavállalás révén. Van, aki néhány hónapra indul el, más évekig marad, és van, aki mint a föl-földobott kő, visszatér Magyarországra, aztán bizonyos idő elteltével újra nekivág. Ahány ember, annyiféle történet, ám egyvalami mindenkiben közös: a külföldön töltött hónapok, a más kultúrákkal való találkozás megrengeti és új alapokra helyezi a személyiséget.

Szűcs Nóra külföldön élőkkel foglalkozó kutató és coach új megvilágításba helyezi a kiköltözést Szárnyak és gyökerek című könyvében: a külhonba távozók nem egészen azt találják a magyar országhatárokon kívül, amire számítanak. Sorozatos meglepetésekben lesz részük, nemcsak az új kultúrával, hanem önmagukkal kapcsolatban is...
 
Túl a komfortzónán
 
Azzal, hogy átlépjük a szülőföld határait, a saját ismerős, biztonságot nyújtó közegünk határait is átlépjük – mondhatni pszichés szempontból pár ezer kilométerre hopponálunk a komfortzónánktól. Szerencsés esetben már a kiköltözéskor elég jól beszéljük a fogadó ország nyelvét – ám a fogadó kultúra kifejezésmódját, szokásait, formaságait csak idővel, az adott kultúrában élve tudjuk majd elsajátítani. Vagyis előttünk áll egy gigászi feladat: megismerni a másik ország szemléletmódját, amely eltér a miénktől (sok esetben homlokegyenest), hiszen más társadalmi hatások, történelmi folyamatok, földrajzi helyzet stb. alakították ki. Alighanem minden, az Egyesült Királyságban élő expatriótával előfordult már, hogy azt a visszajelzést kapta, „túl nyers” a modora, vagy nem értett meg egy célzást – hiszen a brit kultúrában inkább finoman körülírnak mindent, mint hogy nyíltan kimondanák.
 
Ám ezek a különbségek eleinte lelkesítők: végre levetkőzhetjük a korábbi kulturális szemüveget és rutinokat! Ha Magyarországon például nem tanultuk meg, hogyan legyünk kezdeményező, a lehetőségeket felkutató, proaktív személyiségek, külföldön aztán garantáltan megtanuljuk, mire átverekedjük magunkat a költözés, lakáskeresés, munkakeresés, adminisztrációs ügyintézés kötelező körein!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.