2016. október 28., péntek

A LETELEPEDFÉSI KÖTVÉNYT MEGSZÜNTETIK, DE KI FIZETI KI A SZÁZMILLIÁRDOS KÁRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.28.


A kormány eltörölte a letelepedési kötvényeket. Bár a hivatalos magyarázat az, hogy most vizsgálták felül, hogy a magyar polgárok számára valóban megéri-e a kötvény a hasznot, ez nevetséges indok. Ugyanis csak egy számot kell megnézni. A kamatot.

Valószínűbb, hogy a kötvény megszüntetése mögött az állt, a termék végtelenül ciki. Külföldi állampolgárok telepedhetnek le vele Magyarországon, miközben a kormány a menekültek ellen uszít. És bár eddig csupán egy olyan orosz állampolgár került elő, aki hamis erkölcsi bizonyítvánnyal, büntett előéletűként léphet be az országba, a kötvények körüli titkolózás még hozhatott volna meglepetéseket. Ahogy az is, kiknek a tulajdonában vannak azok a gyanús offshore cégek, amelyekhez az irdatlan haszon ment az állam helyett.

Mert a haszon irdatlan volt, az állam pedig bukott a kötvényeken.

A letelepedési kötvényért cserébe ugyanis fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizet vissza az állam az állampapír lejártakor. És míg a piaci alapú kötvények kamata ennél nagyobb volt 2014-ben, addig 2015-ben már kicsit kisebb, azóta pedig egyre kisebb kamattal tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni, tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel.

A kormány eddig mégsem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így pedig a
Népszabadság számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek gyanús, átláthatatlan hátterű offshore cégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.