2016. október 12., szerda

A NÉPSZABADSÁG KINYÍRÁSÁTÓL HANGOS A NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016..10.12.


A magyarok szerint a jobboldali-populista Orbán Viktor kormányának benne van a keze abban, hogy bezárt a Népszabadság - írja a New York Times.

A
New York Times cikke ismerteti, miként csapta be a tulajdonos az újságírókat, hogy leállítsa a legnagyobb, ellenzéki lapot, miután a hatalom megzabolázta az állami médiát és most a jelek szerint egyre nagyobb befolyást gyakorol a magánsajtóra is. Megszólal Gergely Márton, az egyik főszerkesztő-helyettes, aki egészen biztos abban, hogy a szálakat Orbán mozgatja. Tuzson Bence azonban visszautasítja a vádat, ám nem úgy tűnik, hogy a lakosságot meggyőzi a hivatalos magyarázat. A közösségi média tele van a Népszabadságot támogató megnyilatkozásokkal, szombaton tüntetés volt az Parlament előtt.

Polyák Gábor, Mérték Elemző Intézettől emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben újfajta pozíciókat építenek ki a sajtóban a miniszterelnökhöz közeli oligarchák, lásd a TV2-t, ám a most elhallgattatott újság túlságosan is bejáratott márka volt ahhoz, hogy a kormány irányvonalára állítsák át. Bodoky Tamás az Átlátszótól pedig arról beszélt, hogy egyre kevesebb a hely, ahol dolgozhatnak az oknyomozó újságírók. Borókai Gábor, a Simicska-féle Heti Válasz főszerkesztője elmesélte, hogy a G-nap után bevételeik 10-15 %-át elvesztették. Mint mondta, ha a Népszabadság gazdái ésszerűen jártak volna el, akkor az oldalszámot csökkentik. Ő úgy gondolja, hogy a lapot már eladták.

Neue Zürcher Zeitung
1. A kommentár “A kalapács és üllő között” címmel azt írja, a Népszabadság leállítása világszerte felháborodást váltott ki, de az ügy mutatja, hogy a térségen belül mekkora nyomás alatt van a szabad sajtó, gazdasági és politikai értelemben egyaránt. Megfigyelők elnémításként, puccsként, sőt mesterien megtervezett gyilkosságként értékelik a magyar lap sorsát. Az okokat illetően egyelőre sok minden nyitott, de kézenfekvő politikai motívumot feltételezni rajtaütésszerű akció mögött: az újság ugyanis a leleplezésekkel magára vonta a kormány haragját. Ám mivel ez az első eset, hogy egy vezető sajtóorgánumot bezárnak az egyik uniós államban, sokkal többről van szó, mint Magyarországról és Orbán Viktorról. Ékesen feltárja, hogy a média válsága miként tár ki ajtót-ablakot a politikai befolyás előtt, főként keleten.

A nagy nyugati sajtókonszernek 2008 óta fokozatosan visszavonulnak a térségből, és csak gyorsítja ezt a folyamatot, hogy pl. a magyar kormány új adókat és szabályozást vezetett be, mivel “hazafias” vonalra akarta terelni a médiát. A távozás logikus, de egyben végzetes is, mert a politikailag kellemetlen szerkesztőségek elvesztik függetlenségüket, amit az addigi tulajdonos jelentett. A megüresedő pozíciókat azután az állami média, illetve politikai szerepet vállaló mágnások veszik át. Orbán nagyrészt a baráti sajtócégeknek köszönheti felemelkedését. A Népszabadság meggyengüléséhez nagyban hozzájárult, hogy kormány közeli üzleti körök megvonták tőle hirdetéseiket. És nem csak az Orbán-féle jobboldali-populisták folyamodnak ehhez az eszközhöz. A mind inkább autoriter módon viselkedő keleti politikusok fokozatosan elvonják a levegőt a kritikus újságírástól és a demokratikus véleményalkotástól. Ám ha a médiát szűk politikai célokra használják fel, az rossz Európa többi része számára, de mindenekelőtt a polarizálódást és a megosztottságot segíti elő.

2. A
lap szerint a magyar és a szerb sajtó más és más módon foglalkozik a menekültekkel, ennek oka pedig a két kormány eltérő hozzáállása. Magyarországon a migránsok álcázott dzsihadisták, a déli határon túl viszont könyörületre szoruló háborús áldozatok. Szerbiában Vucsics miniszterelnök egyértelműen a németek oldalára állt a Merkel és Orbán közti kötélhúzásban, merthogy az ország szeretne bekerülni az EU-ba. Ennek megfelelően írnak a lapok a menedékkérőkről, bár az utóbbi időben hallatszanak más hangok is. Emögött leginkább az van, hogy késik az európai megoldás, ezért egyre vonzóbbak a nemzeti határzárak.

A magyarokra másfél éve zúdul a kormány által gerjesztett migráns-ellenes kampány. Orbán korán felismerte a kérdésben rejlő dinamitot és az abból fakadó belpolitikai előnyöket. A múlt nyár óta azután a kormányfői interjúk témája szinte csakis a bevándorlás, és hogy az mekkora veszélyeket rejt magában Európa számára. Megfigyelők szerint a példátlan propaganda hatására az utóbbi hónapokban erősebb lett Magyarországon az idegenellenesség...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.