2016. október 9., vasárnap

A NÉPSZABADSÁG-SZTORI MÁR OTT VAN A KÜLFÖLDI CÍMLAPOKON

HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2016.10.08.


Lassan az egész világ megtudja, hogy kik állhatnak a legnagyobb példányszámú magyar napilap felfüggesztése mögött.

A tulajdonosok új üzleti modellről, a szerkesztőség viszont puccsról beszél-írja a tekintélyes német
Spiegel honlapja a Népszabadság működésének beszüntetéséről. „A szombati lapszám éppen kikerült az utcára, amikor megjelent a tulajdonos közleménye a döntésről, illetve annak indoklásáról.” A Spiegel emlékeztet arra, a liberális Népszabadság az utóbbi hónapokban feltűnést keltett azzal, hogy alapos kutatások alapján megírt cikkeket közölt azokról a botrányokról, melyek Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali-nemzeti kormányának tagjaihoz és kegyeltjeihez kapcsolódnak. A rendszerváltás előtt, 1956-ban megjelenő lap a kommunista párt szócsöve volt. A Spiegel felidézi, hogy a bécsi Der Standard korábbi értesülései szerint a nyáron egy, a Fideszhez közel álló vállalkozás, a Duna Aszfalt szerződést kötött a Mediaworks megvásárlásáról. (Ezt az értesülést augusztus végén a kiadó vezetése cáfolta).

A Népszabadság kimúlása aggályokat vet fel a sajtó sokszínűségét illetően, annak további erózióját, a magyar média átszervezését vetítheti előre a 2018-as választások előtt – írja a
Financial Times. A brit lap emlékeztet arra, hogy a Freedom House sajtószabadság listán Magyarország a legrosszabb pontszámot kapta az unió országok közül, és a mai bejelentés illeszkedik abba, ami Közép- és Kelet-Európában történik, ahol attól lehet tartani, hogy növekszik a médiára, a bíróságokra és a civil csoportokra gyakorolt kormányzati nyomás. A lap kiemelten említi Lengyelországot, amely ellen az Európai Bizottság vizsgálatot indított, mondván, ott aláássák a demokratikus intézményeket. A Financial Times is ír arról, hogy Orbán Viktorhoz közelálló körök készültek megvenni a Népszabadságot. Ráadásul a brit lap nem magyarországi sajtóértesülésekre hivatkozik, hanem a sajátjaiéra. Augusztusban ezt két magyarországi médiavezető is mondta a brit újságnak.

Az
Euronews címlapon hozza a Népszabadság-sztorit. Tényszerűen beszámol a mai történésekről és felidézi, hogy az elmúlt időszakban a lap két a Fidesz számára kellemetlen sztorit tárt fel: Matolcsy György barátnőjének ügyét, illetve Rogán Antal helikopterezését. Az Euronews az előzményeket illetően ír azokról a meg nem erősített médiaértesülésekről, hogy az események mögött egy titkos ügylet áll, amelyet az Orbán Viktor jó barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető Duna Aszfalt kötött a Népszabadság tulajdonosával, a Vienna Capital Partnersszel. Az Euronews azt írja, ugyanezen értesülések szerint a Fidesznek nincs szüksége a Népszabadságra, amint a Vienna Capital Partnersnek sem kívánja megtartani, így azt esetleg eladják egy a baloldalhoz kötődő médiatársaságnak. Az Euronews ugyanakkor úgy véli, nagyon valószínűtlen, hogy a lap kiadásának felfüggesztése segíthet csökkenteni a lap kiadójának veszteségeit és megállíthatja az olvasótábor csökkenését.

A cikk szerint a történet az Origóéhoz hasonlít, amikor Lázár János miniszter titkos útjainak feltárása miatt leváltották az akkori főszerkesztőt? Sáling Gergőt, majd nem sokkal később a lapot a Magyar Telekom egy olyan társaságnak adta el, amely Matolcsy György jegybankelnök köreihez köthető, és a portál az óta soha nem kritizálja a kormányt.

A
BBC szűkszavúan, de címlapján előkelő helyen ismerteti a Népszabadság körüli mai fejleményket, az AFP hírügynökség tudósítója pedig már a Kossuth téri tüntetésről számolt be a Twitteren...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.