2016. október 3., hétfő

A SOHA VISSZA NEM TÉRŐ ALKALOM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.02.


A népszavazás érvénytelen lett, Orbán vesztett. Az érvénytelen azt jelenti, hogy érvénytelen. Érvénytelen népszavazás eredménye nem érvényes. Nem számít, hogy az érvénytelen népszavazáson mennyi volt a nemek vagy igenek aránya. Azokból semmiféle következtetést nem lehet levonni. Az érvénytelenségi küszöb azt fejezi ki, hogy a küszöb alatti szavazatok nem fejezik ki a népakaratot.

A népakaratot az érvénytelenség fejezi ki. A nép elutasította a népszavazásban feltett kérdést. A többség az egész népszavazásra nemmel voksolt, és ez a vélemény nyert. Nem lehet közjogi következménye egy érvénytelen népszavazásnak, de Orbán azt ígérte. Politikai következménye legfeljebb annyi, hogy az elköltött tízmilliárdok, a hazug, gyűlöletkeltő propaganda ellenére az ország többsége nem Orbán mögött áll.

Ennek a politikai súlya azért nagy, mert Orbán olyan kérdésben akarta maga mellé állítani a közvéleményt, amelyben biztosra mehetett. Az idegengyűlölet, a felkorbácsolt indulatok, a tudatlanság, a hamis "keresztény" identitásra való hivatkozás, a terrorizmussal való riogatás olyan népszavazás ígéretét jelentette, amilyet Orbán szeret: ő csak a biztos győzelem tudatában enged a népnek szavazni.

Orbán megint csalni akart, ugyanúgy, mint amikor fülkeforradalomnak minősítette a parlamenti választásokat, és annak alapján megdöntötte az alkotmányos rendet. Ezúttal is másra akarta felhasználni a menekültellenes gyűlöletet. Az Európai Unió elleni totális támadás alapját akarta megteremteni, s bizonyítani, hogy az ország népe mögötte és a rendszere mögött áll.

A népszavazás érvénytelensége a menekültellenes gyűlölet ellenére azt jelenti, hogy Magyarország nem akar szakítani az Európai Unióval, nem akar fasiszta Európát, nem Orbán Európa-koncepcióját támogatja, és az ország többsége nem áll Orbán mögött. Ez az érvénytelen népszavazás politikai üzenete. Orbán megbukott. Ez nem jelenti azt, hogy a bukását elismeri, ahogy egy parlamenti választási vereséget sem ismerné el, és a mostani tapasztalatok alapján nem is bízza a véletlenre, hogy ott hasonló eredmény szülessen.

Az érvénytelen népszavazás ugyanis nem jelenti azt, hogy az Orbánt elutasító többség az ellenzék mögött állna. Ez a másik nagy politikai tanulság, hogy az ellenzék saját szemével láthatja, milyen sokan vannak Orbán ellen, és ez az Orbán-ellenes tömeg nem áll mögöttük. Ennek oka, hogy az ellenzék a rendszer része lett, miután részt vett a 2014-es parlamenti választásokon, felesküdött Orbán alaptörvényére és bevonult statisztálni a diktatúra parlamentjébe. Az ellenzék legitimálja Orbán rendszerét.

Ha Orbán nem veszi tudomásul, hogy ezt a népszavazást elvesztette, s a nép akaratát semmibe veszi, úgy tesz, mintha győzött volna, akkor azzal egyértelmű bizonyítékát adja, hogy Magyarországon diktatúra van, egyetlen ember akarata érvényesül, és a nép döntése semmit nem számít. Akkor Magyarország elveszítette a szuverenitását és az önrendelkezését, a hatalom kizárólagos gyakorlása valósult meg. Egy bűnszervezet elfoglalta, leigázta és saját zsebére működteti az országot. Ez már régen így van, de most már talán a Klubrádió sem tagadhatja le...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.