2016. október 19., szerda

A SZÍNVONAL HELYETT CSAK AZ ÁLLAMI KONTROLL NÖVEKSZIK A FELSŐOKTATÁSBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.19.


A közoktatás siralmas állapota mellett a felsőoktatás helyzete sem túl fényes Magyarországon. A befektetett pénz nagyon kevés, a színvonal helyett pedig a felsőoktatás felett gyakorolt kormányzati kontroll nő.

Márpedig pénz nélkül a magyar felsőoktatás nem fogja tudni behozni lemaradását. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy tavaly a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is még rákerült a sanghaji JiaoTong Egyetem által a világ 500 legjobb egyetemét rangsoroló ARWU (Academic Ranking of World Universities) listára, idén már sem ez a két intézmény, sem bármely más magyar iskola nem fért be a legjobbaknak ítélt félezer közé.

A legjobb ötszázban nincs magyar egyetem

A sanghaji JiaoTong Egyetem által a világ 500 legjobb egyetemét rangsoroló ARWU (Academic Ranking of World Universities) listáról való lecsúszás égető problémára mutat rá: a magyar felsőoktatásba siralmasan kevés pénzt fektetnek. 

Az ARWU módszertana elsősorban akadémiai szempontokat vesz figyelembe az értékeléskor. Olyan szempontok súlyozzák az eredményeket, mint például a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok száma, a természettudományos lapokban (például Nature-ben vagy a Science-ben) publikált cikkek száma, illetve az egyetemről kikerülő tanulmányok idézettsége. Ahhoz, hogy magyar egyetemek is szerepelhessenek egy ilyen listán, bizony több forrást kéne fordítani a felsőoktatás fejlesztésére, például jobb, nevesebb oktatók elcsábításáramondta Polónyi István oktatáskutató, közgazdász, a Debreceni Egyetem oktatója.

Polónyi szerint továbbá a legnagyobb gond a pénzkérdésen kívül, hogy a közép-európai felsőoktatás nem a versenyszellemre épül. Az Egyesült Államokban ugyanis természetes, hogy egy Nobel-díjas oktató többet keres, mint a többi tanár. A kutatói munkát és a publikációkat is megfizetik, hiszen a befektetés megtérül, egy híres szakember mágnesként vonzza a diákokat. „Amíg azonban itthon nincs versenyhelyzet és egységes bértábla szerint kapják az egyetemi tanárok a fizetésüket, jelentős változás nem várható.”

Ehhez képest az egyetemi oktatók bére Magyarországon tartósan alacsony. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói tavaly nyílt levélben részletezték a döbbenetesen megalázó állapotokat. A forráshiány sújtotta egyetemeken nincs pénz eszközökre, az oktatók alig tudnak kijönni bérükből...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.