2016. október 29., szombat

AZ EMAILBOTRÁNY ÉS A VÁLASZTÁS TÉTJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.28.

 
Még nem lehet tudni, milyen újabb emailekre bukkant az FBI, amely alapján 12 nappal az elnökválasztás előtt újraindította Clinton ellen a nyomozást. Addig nyilván kiderül, miről van szó, és mi volt az a nagy "fogás", amivel az FBI elég durván beavatkozott az elnökválasztásba.
 
Ha nem súlyos köztörvényes bűncselekményekről van szó, hanem a hivatali levelezés nem megfelelő módjáról, ez a mesterséges botrány sem segít Trumpnak, legfeljebb nem lesz földcsuszamlásszerű a veresége, amely azért nem mindegy, mert akkor az elfogult támogatók - Trumppal az élen - nem fogadják el a választás eredményét.
 
Ha az FBI nem állapítja meg a választásokig az újabb emailekkel kapcsolatban, hogy miről van szó, vagy nem derül ki legalább az, hogy az eddigiekhez képest mennyiben jelentenek az új emailek nemzetbiztonsági veszélyt, akkor ez az FBI akció egy durva támadás a politikai intézményrendszer ellen, még akkor is, ha hivatali túlbuzgóságból fakad.
 
A nyomozás elrendeléséből mindenesetre annyi kiderült, hogy nem politikai nyomás miatt állították le korábban sem a nyomozást, ahogy Trump állította, hanem azért, mert nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Ahogy a nyomozás elrendelése sem jelenti azt, hogy valami súlyosat találtak, hanem a nyomozás elrendeléséhez azért volt szükség, hogy egyáltalán meg tudják nézni, mik vannak az emailekben.
 
Könnyen lehet, hogy ezzel a felelőtlen lépéssel - hangsúlyozva, hogy még nem tudjuk, mit találtak, s feltételezve, hogy nem olyan bűncselekményt, amely miatt azonnal le kellene tartóztatni Clintont -, szóval ebben az esetben könnyen lehet, hogy az FBI többet árt az amerikai demokráciának, mint Clinton magánszerverről írott emailjei...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.