2016. október 16., vasárnap

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR ORBÁN KIRÁLY AZ UTÓDLÁSRÓL BESZÉLT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.10.15.


Egy évvel ezelőtt, 2015. október 18-án Orbán Viktor a Bibó-kollégium diákjai előtt beszélt a világ dolgairól. Utódlását is szóba hozta a miniszterelnök.

„Olyan ember kell”, mondta, aki „tud ultizni, van benne gógyi, és két-három nyelven beszél.”

Demokráciában, ahol miniszterelnöki beosztásban szokás szolgálni a nemzetet, nem illő az utódlásról gondolkodni. Hogy majd ki örökli a koronát. A legkisebb királyfi, a legnagyobb, már saját lábán álló királylány, vagy a család valamely más, ma még a nagyközönség előtt kevéssé ismert sarja.

Ezt írtam akkor erről:

Utódlásáról beszélt a Kedves Vezető egy nemrégiben kiszivárgott (kiszivárogtatott) felvételen. A miniszterelnök a Bibó-kollégium diákjai előtt fejtette ki véleményét a világ dolgairól, és sok más mellett arról is beszélt, hogyan gondolkodik az utódlásáról.

Olyan ember kell majd miniszterelnöknek, mondta a Kedves Vezető, aki tud ultizni, van benne gógyi, és két-három nyelven beszél. (Nem árt, ha e nyelvek közül az egyik keleti.)

Érthető, ha a Kedves Vezető arról gondolkodik, mi lesz utána: 52 éves elmúlt, megette már a kenyerünk javát. Ennyi idősen az ember már tudja, hogy semmi sem tart örökké, egyszer minden véget ér.

Azon már rég nem csodálkozunk, ha népünk bölcs vezére ihletett óráiban (sok ilyen van neki) királynak képzeli magát. A nép kegyelméből megkoronázott uralkodónak. Csakis így lehet, demokráciában ugyanis, ahol miniszterelnöki beosztásban szokás szolgálni a nemzetet, nem illő az utódlásról gondolkodni. Hogy majd ki viszi tovább a stafétabotot. A legkisebb királyfi, a legnagyobb, már saját lábán álló királylány, vagy a család valamely más, ma még a nagyközönség előtt kevéssé ismert sarja.

Netán az egyik csókos, közpénzekkel kitömött zsebű üzlettárs.

A Kedves Vezető helyzetét nehezíti, hogy mindössze egy fia van (Gáspár), aki jelen állás szerint nem jelentkezett be a koronáért. A többi négy gyerek, lévén nőneműek, eleve esélytelen. A Kedves Vezető ugyanis nem támogatja a női politikusokat, mert szerinte a politika nem a nőknek való. Legalábbis nem abban a közegben, ami ma körülvesz bennünket. Mocskos a politika világa, karaktergyilkosságokkal teli, márpedig a nők, így a Kedves Vezető, nehezebben viselik az ilyesfajta megpróbáltatásokat.

Arról szerényen hallgat, hogy az említett mocskok és karaktergyilkosságok nem hanyagolható hányada éppen az ő és társai működésének következményei. Semjén Zsolt egy alkalommal azzal dicsekedett, hogy annak idején Navracsiccsal együtt kapta meg a szép feladatot, hogy Gyurcsányt – akár karaktergyilkosság árán is – tartsák távol Orbántól.

Magyarország nem királyság, de ezt ne mondjuk meg a Kedves Vezetőnek, mert ettől ő rosszkedvű és szomorú lesz. Vagy mérges, és dühbe gurul. Akik személyesen ismerik, tudják: ha dühbe gurul, akkor mindenre képes. (Amikor nyugodtnak látszik, akkor is.)...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.