2016. október 12., szerda

BEÉRETT ORBÁN GAZDASÁGPOLITIKÁJA: MÉLYPONTON A MAGYAR VERSENYKÉPESSÉG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.12.


A Világgazdasági Fórum legfrissebb felmérése szerint történelmi mélypontjára zuhant a magyar versenyképesség. A vizsgált 138 országból Magyarország a 69. helyen áll. A régiós országok közül már Románia és Bulgária is beelőzött minket, a magyar gazdaság ezzel sereghajtóvá vált. 

A felmérés szerint a legsúlyosabb problémát - legfőbb akadályozó tényezőt - az intézményi háttér jelenti: korrupció, bürokrácia, instabil gazdasági környezet, bonyolult adórendszer, és a Fidesz által csak elbagatellizált munkaerőhiány.

A kormánypárt felmérésre adott reakciója sem hozott újdonságot: az NGM segítségével megpróbáltak némi szakmai alapot adni a lehetetlen kimagyarázásának, a szubjektív gazdaságstatisztikák hibáztatása után azonban nehéz komolyan venni a kritikát a kormány részéről. 

Sereghajtók a régióban

A Világgazdasági fórum 2016-2017-es évre szóló jelentése alapján Magyarország a 69. helyre csúszott vissza. Románia és Bulgária már az elmúlt években is megelőzött minket a versenyképességet mérő statisztikákban, ami nem kis teljesítmény, 2016-pedig már Szlovákia is jobban teljesített a felmérésben, így a régióban már csak Horvátországot előzzük meg - az eddigi trendek alapján nem sokáig. 

A Világgazdasági fórum felmérése különböző fundamentumok alapján sorolja be az országot: nemcsak a makrogazdasági és a piaci hatékonyságot mérő mutatókat veszik figyelembe, hanem az oktatás és az egészségügy helyzetét, az innovációs képességet, vagy éppen az üzleti környezetet. 

Az elmúlt négy évben Magyarország 9 helyet zuhant vissza a felmérésben, ez elsősorban a korrupciónak, az átláthatatlan gazdasági környezetnek, az adórendszernek és a munkaerő-piaci problémáknak köszönhető...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.