2016. október 17., hétfő

EGYRE NAGYOBB A KÁOSZ A 3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA KÖRÜL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.17.


Az biztos, hogy a metróépítés és a felújítás nem tartozik a magyar politika erősségei közé. Lassan követhetetlen, hogy mi zajlik a 3-as metró felújítása körül: röpködnek a határidők, a felújítás ideje alatt szükséges pótlóbuszok beszerzése késlekedik, továbbá a felújítás finanszírozása sem tiszta teljesen. A legújabb hírek szerint akár az egész projekt elbukhat. Összeszedtük, hogy mi történt eddig a metró felújítása körül.
 
Mi történt eddig?
 
A hetvenes években átadott metróvonal Budapest egyik ütőere, napi szinten több ember utazik rajta, mint a MÁV járatain összesen. Ehhez képest, ha visszaolvassuk az elmúlt évek hírfolyamát, rengeteg beszámolót találunk, hogy az M3-as lerobbant, füstölt, kigyulladt, vészfékezve érkezik a megállóba, elrepedt a sín, beázik az alagút, és így tovább.
 
A 2014-es választás hevében meg is született a döntés, hogy a metró infrastruktúráját és
szerelvényeit fel kell újítani. A választások óta már két év telt el, de ezidáig sok változást az utasok nem tapasztalhattak.
 
Már 2013-ban is lehetett hallani, hogy a metrószerelvények felújítására az orosz Metrowagonmash-t nézte ki a főpolgármester. Aztán a főváros kiírta a pályázatot, és miután a cseh Skoda és spanyol CAF pályázatát érvénytelenítették, az orosz Metrovagonmash és az észt Skinest Rail maradt versenyben. A francia Alstom, amely metrói a kettes és a négyes vonalon is közlekednek, visszavonta pályázatát, mivel nem értettek egyet a BKK azon politikájával, hogy a városvezetés az új szerelvények helyett a majd félszáz éves szovjet kocsikat kívánja felújítani. Bár az észt Skinest Rail kedvezőbb ajánlatot adott, a cég körül több furcsaság is volt, így végül az oroszok nyerték a tendert. A főváros a szerelvények felújításra 60 milliárd forintos hitelt vett fel.
 
Közben felmerült a gyanú, hogy az oroszok igazából nem is felújítják a leroggyant metrókocsikat, hanem titokban újakat szállítanak le. Az ügy úgy került napvilágra, hogy az első felújított szerelvények rendkívül hamar érkeztek meg. Tarlós erre úgy reagált, nincs információja a kocsicseréről, de tulajdonképpen nem is lenne baj, ha így lenne. Persze azért elég nagy baj lenne, hiszen akkor szerződésszegésről beszélnénk, a felvetést mindenesetre a Metróért Egyesület is elvetette.
 
A 140 milliárd forintos projekt finanszírozása körül is rengeteg kérdés merült fel. Itt leginkább a Tarlós-Lázár közötti politikai izmozás a leglátványosabb. Tavaly márciusban Lázár hivatala egy tollvonással lenullázta a főváros EU-s fejlesztési támogatásait. Aztán a miniszterelnök közbenjárásával mégis a fővárosnak kedvező döntés született. Akár kap EU-s támogatást a metrófelújításra a főváros, akár nem, a költségek felét, vagy akár még többet, jobb esetben az államnak, rosszabb esetben a hitelekkel már így is agyonterhelt fővárosnak kéne kifizetnie.
 
Bár Tarlós 2019 decemberét jelölte meg a felújítás befejezésére, a határidő tarthatósága erősen megkérdőjeleződött, ugyanis legújabb felvonásban az M3-as felújítása alatt közlekedő pótlóbuszok pályázata körül akadtak gondok.
Nemzeti buszgyártás lázálma vs. budapesti utasok
 
A felújítás ideje alatt pótlóbuszok fogják helyettesíteni a kieső M3-as vonalat. A főváros több konstrukciót is megvizsgált a buszbeszerzésre, ám a leggazdaságosabb megoldást a lengyel Solaris ajánlotta. A magyar Mabi-Bus Kft. 278 ezer euro/busz áron szállítaná le a járműveket úgy, hogy azokat még a BKV műhelyeiben kellene összeszerelni. Ezzel szemben a lengyel buszgyártó cég 277 ezer euró/busz áron összeszerelve, üzemkész állapotban kínálja a járműveket.
 
Érthető módon a fővárosi vezetés a leggazdaságosabb ajánlatot kívánta elfogadni. Ám ekkor közbelépett a kormány, és úgy módosította a főváros hitelkeretének feltételeit, hogy azt buszbeszerzésre nem költheti el. Ezzel egy időben hirdette meg a kormány a magyar autóbuszgyártás újraindításának nemzeti programját. Lázár János többször is kiemelte, hogy a fővárosnak adnia kellene egy esélyt a magyar busziparnak. Ennek engedett a főváros, azzal a feltétellel, hogy a felmerülő pluszköltségeket a költségvetésből fogják kipótolni.
 
Ám többek között maga a főpolgármester is úgy gondolja, hogy a magyar buszipar jelenleg nem tudja kiszolgálni a fővárosi igényeket.  A kormány buszipari stratégiáján túl azonban más érdekek is mozgathatják a szálakat a háttérben. Ugyanis azzal, hogy a főváros nem megveszi, hanem bérelni fogja a buszokat, ráadásul nem csak a felújítás idejére, hanem a tervek szerint 10 évre, azzal hosszú távon biztosan rosszabbul fog járni.
 
A nyertesek olyan kormányközeli szolgáltatócégek lehetnek, mint például a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Arriva, amely jelenleg is üzemeltet buszokat Budapesten...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.