2016. október 10., hétfő

ELHUNYT ANDRZEJ VAJDA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.10


Wajda a világhíres lengyel filmiskola megteremtője volt.

Kilencven éves korában, vasárnap elhunyt Andrzej Wajda, az egyik legnagyobb lengyel filmrendező, akinek nevéhez kötődik az úgy nevezett lengyel filmiskola létrejötte. Olyan kultikus filmek fémjelzik munkásságát, mint például: „A csatorna”, „Hamu és gyémánt”, „Tájkép csata után”, amelyekben a II. Világháború embertelenségének állított maradandó emlékművet.
 
Számos lengyel irodalmi alkotás filmre vitele fűződik a nevéhez. Olyan nagy filmek, mint például: „A lakodalom” (Wesele), „Az ígéret földje”, vagy a „Pan Tadeusz”. Az erkölcs alapvető problémái foglalkoztatták alkotásainak többségében. Csinált konkrétan politikai üzenetet továbbító filmeket is, mint például a „Márványember”, vagy a „Vasember”. Nemzetközi elismerés övezte színházi rendezéseit is. Szinte megszámlálhatatlan díj tulajdonosa, köztük van az életművéért kapott Oscar-díj is.
 
A rendező a szükségállapot 1981. decemberi bevezetése után hivatalosan nem emigrált, de Párizsba költözött. Az ott készült Danton, amely a francia forradalmi eseményeket állította párhuzamba a lengyelországi eseményekkel, elnyerte a brit filmakadémia díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és Wajda a legjobb rendezőnek járó francia César-díjat is átvehette.
 
A rendszerváltás idején tért haza, a szenátus tagjává választották. 1999-ben elkészítette Adam Mickiewicz eposzának, a nemzeti lét értelmét vizsgáló Pan Tadeusznak a filmváltozatát. 2002-ben mutatták be Aleksander Fredro Bosszú című vígjátékából készült filmjét, amelynek érdekessége, hogy az egyik főszerepet a lengyel-francia Roman Polanski filmrendező alakította.
 
Túl a nyolcvanon, 2007-ben személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett. A Katyn (Az ígéret földje, a Wilkói kisasszonyok és a Vasember után) negyedik Oscar-jelölt filmje lett. Két évvel később részben Márai Sándor novellájából készítette az elmúlást ábrázoló Tatarakot. A lengyel filmintézet a rendező Powidoki (Emlékképek) című utolsó alkotását nevezte idén Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.