2016. október 8., szombat

ENNEK VÉGE LESZ HAMAROSAN, S ABBAN NEKED IS NAGY SZEREPED LESZ, GYURI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.08.


Szerintem két, egyáltalán nem öncélú, helikopterek búgásától kísért rogánozás között megfeledkeztünk a mi drága jó Matolcsy Gyurinkról, aki érthetetlen okokból nem a bíróságon bizonygatja az igazát, hanem hétről hétre újabb és újabb jó ízlést, moralitást tökön rúgó, egyben a korrupció kőkemény gyanúját felvető ügyek révén juttatja eszünkbe, hogy él, virul és magasról tojik a fejünkre.

Még mindig a szerelmes MNB-elnökről beszélünk, aki megromlott házasságát
egy közel 30 évvel fiatalabb nő karjaiban hevergeti kifele. Mint ismeretes, a hölgy követhetetlenül sok helyről kap fizetést Gyuricskától, aki tehát közpénzből tart szeretőt. Akinek – mármint a jógaoktató és tehetséges, több nyelven beszélő szeretőnek – a családja sem járt rosszul azzal, hogy a jány megfogta Tolcsy lábát.

A legfrissebb hír Györgyről, hogy mivel az asszony kitette a szűrét, és valahol csak meg kell húznia magát szeretőstől, amíg találnak valami normálisabb lakást a putri helyett, az általa felügyelt Unicredit Bank igazgatójának kérójában vészeli át ezeket a véres időket. Akit Patai Mihálynak hívnak, ő a Bankszövetség elnöke is, és – mindenféle látszat ellenére – évtizedes jóbarátja Matolcsynak.

Natehát Magyarország egyik legdrágább, felsőkategóriás luxuslakásáról van szó, amely a Várban található, az Anjou Residence lakóházegyüttesben. Az már eleve gyalázat, hogy sem Patai, sem Matolcsy meg sem mukkan, és nem hajlandó kommentálni
a Népszabadság értesüléseit. Ugyanis már megint nem magánügyről van szó, hanem arról, hogy miután az MNB egyik legfontosabb feladata, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országban működő bankokat (amelyek közül az Unicredit az egyik legnagyobb és más pénzintézetekkel ellentétben nyereséges is), ez nem két kőgazdag korrupt geci magánügylete, hanem bizony összeférhetetlenségi kérdéseket felvető közügy. Etikai, morális kérdéseket felvető gazemberség. Akkor is, ha Matolcsy fizet havi 1 milliós lakbért Patainak, akkor is, ha nem fizet.

Annál is inkább, hogy nem ártatlan barátságról van szó. Amennyiben 2014-ben, amikor Matolcsy menopauzája csúcsán neki állt ingatlanokat harácsolni, és elképesztően áron felül, 17 milliárdért megvette az Eiffel Palace irodaházat, a projektet az Unicredit hitelezte.
A 444 írta, hogy az egyébként olasz tulajdonú banknak közel tízmilliárd forintja lehetett az Eiffel Palace-fejlesztésben. Azzal, hogy az MNB áron felül megvette az egész fejlesztést, hozzájárult ahhoz, hogy az UniCredit által kihelyezett hitel biztosan megtérüljön. Így hatalmas kockázattól szabadíthatta meg az UniCreditet.

A lényeg a lényeg: akár fizet Matolcsy Patainak, akár nem, az üzleti kapcsolat jellege miatt
a jegybank elnöke a saját maga által vezetett intézmény etikai kódexével is szembemegy (igen, tudom, Matolcsy és az etika egy mondatban elég sci-fi). Felmerül a „lekötelezés” meg a „befolyásolási szándék”, ami bizonyításra sem szorul egy olyan esetben, amikor egy bankvezető, illetve egy, a banki üzleti környezetet, működést felügyelő állami szerv vezetőjének kapcsolatáról van szó...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.