2016. október 12., szerda

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző:
2016.10.12.


Mottó: Képzeletem szerint a mennyország szabad ország, olyan hely, ahol a lélek szabad, és valamiért úgy gondolom, hogy a mennyország nem a gyávák menedékhelye.
Napjainkban a tőke nem a háborúban, hanem a fogyasztásban talál haszonra. Látszik ez a reklámokon, az egyen fogyasztáson, az eldobhatóra silányított termékeken, a környezet szennyezés – fogyasztáshoz köthető – mértékén, (ami – teszem hozzá – jóval szelídebb a háborúk okozta környezetszennyezésnél) a termékek „erkölcsi” elavulásának gyorsaságán. A világháború óta a tőke tovább koncentrálódott, a multik által működtetett fogyasztói társadalom békét, jólétet hozott Európára és a világ nagy részére. Két és félezer éve, a görögök, rómaiak óta nem volt ilyen hatalmas (és kívánatos) társadalmi-, technikai-, tudományos forradalom. Mi a termelő tőke szelíd (a háborúhoz mérten mindenképp szelíd) erőszakának és a fejlődés sebességének vagyunk áldozatai és élvezői.

A fejlődés hatására nem vagyunk jobbak elődeinknél, de lehetőségeink nagyobbak a jóra, és a rosszra egyaránt. A jó egyik ilyen lehetősége a feltétel nélküli alapjövedelem.

A feltétel nélküli alapjövedelem olyan fontos a multik által működtetett, és a fejlődés ellentmondásaitól gyötört, fogyasztói társadalomnak, mint makkoltatott disznókondának a vérfrissítés. Amikor a konda – heves vérű vadkanoknak köszönhetően – elfajul, sokat segíthet egy jó fajtájú kan. A friss vér, megőrzi az elvadult konda előnyeit: az erősebb ellenálló képességet, önállóságot, és visszaállítja a régi jót, ami leginkább a rántott karaj ízében mutatkozik meg.

A feltétel nélküli alapjövedelem megteremti a tőke szabadsága mellé az egyén szabadságát, a szabad verseny helyett a verseny szabadságát, ahol a tőke és egyén azonos feltételekkel indul, ahol az egyén termelőként (munkásként) és fogyasztóként sem kiszolgáltatott, hanem szabad. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése liberális gondolat, hisz nem a tőke korlátozásával védi az egyént, (a tőkétől) hanem a szabadság kiterjesztésével, amiből következik, hogy támogatója, legyen szervezet vagy természetes személy, csak liberális lehet. Paternalista, a tekintély, az erő, a mások feletti uralom fontosságában, a gyengék, megfegyelmezésében, elnyomásában hívő ilyen gondolatot nem képes támogatni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.