2016. október 19., szerda

GYARAPODNAK A TITKOK A 18 EZER BEVÁNDORLÓ KÖRÜL, AKIK LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT VETTEK MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.19.


Miközben két hete szavazott az ország a menekültek befogadásáról, nagyban dübörög a letelepedési kötvénybiznisz. A két ügy nem csupán összefügg, hanem a kormány cselekvéseinek színét és fonákját mutatják meg. Miközben a propaganda egyik üzenete az, hogy minden menekült és muszlim terrorista, vagy potenciális terrorveszélyt jelent, addig az államnak egyébként veszteséges üzlet révén eddig tizonnyolcezer embernek adtak letelepedési engedélyt, amely szabad mozgást biztosít számukra a schengeni övezeten belül.

Nemzetgazdasági érdekre hivatkozva augusztus közepéig közel tizennyolcezer bevándorló kapott letelepedési, illetve tartózkodási engedélyt – árulta el egy képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter
alig két hete.

Ez azért is döbbenetes, mert ez több mint tizenötszöröse annak a számnak, amennyi menekültet az időközben ejtett kvótarendszer értelmében be kéne fogadnia Magyarországnak. Ez volt az a szám, amiről október elején szavaztunk.

De még döbbenetesebb, ha megnézzük, ez milyen hasznot hozott az államnak. Pontosabban, milyen veszteséget. A letelepedési kötvényért cserébe ugyanis fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46%-os kamattal fizet vissza az állam az állampapír lejártakor. És míg a piaci alapú kötvények kamata ennél nagyobb volt 2014-ben, addig 2015-ben már kicsit kisebb, azóta pedig egyre kisebb kamattal tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni, tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel.

A kormány eddig mégsem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így pedig a
Népszabadság számításai szerint eddig 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.