2016. október 1., szombat

HA ÉRVÉNYTELEN LESZ, ORBÁN VESZTETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.01.


Ha érvénytelen lesz a vasárnapi népszavazás, akkor teljesen mindegy, mennyivel lesz több "nem" szavazat, Orbán vesztett. Akkor ugyanis az Orbánnal szembenállókhoz kell számolni mindazokat, akik nem mentek el nemmel szavazni. Az pedig érvénytelenség esetén mindenképpen több, mint a szavazásra jogosultak fele. 

A bojkott mindenkit Orbánnal szembenállónak tételez, miután Orbán két dolgot kért a "magyaroktól": az egyik, hogy menjenek el szavazni, a másik, hogy "nemmel" szavazzanak. Aki nem megy el, az ellentmond Orbán kérésének, nem támogatja Orbánt. Az első kérése tekintetében azok is támogatják Orbánt, akik elmennek, de "igennel" szavaznak, mint az ostobaság világrekordere, Fodor Gábor.

Orbán kérése miatt a népszavazás eredménye elsődlegesen az, hogy érvényes lesz-e. Aki nem megy el, az nemet mond Orbánra, a népszavazásra, a gyűlöletkampányra, s mivel az egész népszavazás a rendszer legitimációjának erősítését szolgálja, a rendszerre is. Ha nem lesz érvényes a szavazás, akkor Orbán elbukta, akkor Orbán vesztett.

Ez még akkor is így lenne, ha maga a részvétel és távolmaradás is nem számítana szavazásnak. Ugyanis egy érvénytelen szavazás esetén nincs relevanciája annak, hogy hányan adtak le "igen", és hányan adtak le "nem" szavazatot. Az érvényességi küszöb pontosan azt jelenti, hogy az érvénytelen szavazás eredménye nem tükrözi a népakaratot. Egészen pontosan azt a népakaratot tükrözi, hogy a nép elutasította a kérdést, nem támogatja a kérdezőt.

Ez azt jelenti, hogy érvénytelen népszavazás esetén nem számít, hogy Orbán második kérését hányan teljesítették, és hányan szavaztak "nemmel". Annak nincs relevanciája. Egy érvénytelen népszavazás az elbukott népszavazás. Ahogy a kettős állampolgárságról szóló népzavazás is eredménytelen volt, hiába volt több akkor a kezdeményezőket támogató "igen" szavazat. A távolmaradás akkor a nemet jelentette...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.