2016. október 17., hétfő

HÁBORÚS VESZÉLY AZ USA ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.17.


Orbán seggét, amit Moszkvával akar megvédetni egy közelgő Magyar-nyugati világ konfliktusban, nekünk kellene szétrúgni, amíg nem késő.

Az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció egy lépésre van attól, hogy katonai konfliktusba keveredjen egymással. A német diplomácia megkongatta a vészharangot, amikor Gernot Erler a német kormány oroszországi különmegbízottja arról beszélt, hogy „ellenséges viszony alakult ki Oroszország és a nyugat között, és ez egyre veszélyesebb.” A német köztelevíziónak, a ZDF-nek vasárnap nyilatkozó politikus szerint „immár nem zárhatjuk ki egy katonai összecsapás lehetőségét az Amerikai Egyesült Államok és az Oroszországi Föderáció között.”A szembenállás oka az oroszok szíriai aktivitása. Az a tény, hogy miközben Washington a Bassár el-Aszad rezsim elleni felkelőket támogatja és az Iszlám Állam ellen folytat háborút, addig Moszkva Aszad védelmében az Aszad elleni felkelőkre mér légi csapásokat Aleppónál, miközben a civil lakosságot is pusztítja.

Németország, amely hosszú ideje Oroszország és a nyugati világ közötti kapcsolatok normalizálásának a szószólója, most úgy véli, hogy Moszkva nem ismer semmilyen határt és teljes egészében a konfrontáción alapuló politikai stratégiáját akarja rákényszeríteni a nyugatra. Berlin szerint Moszkva a folyamatos provokációk és a tárgyalások mímelése mellett katonai téren már nem ismer semmilyen határt. Eddig minden diplomáciai erőfeszítés kudarcot vallott. Amióta az oroszok 2015 őszén bekapcsolódtak a szíriai konfliktusba, 300 ezer ember vesztette életét és milliók menekültek el az országból. A Washington és Moszkva között a jövő hétre jelzett újabb tárgyalási kísérlet ismételt kudarca végzetes következményekkel járhat – figyelmeztetnek Berlinben. Az USA ugyanakkor újabb szankcióikat követel Oroszországgal szemben.
 
Mindeközben Budapesten a magyar kormány egy EU ellenes koalíció összetákolásán fáradozik, az Európai Uniót és a nyugati világot támadja azzal, hogy az EU tagországai, így Magyarország szuverenitására holmi brüsszeli diplomaták jelentenének veszélyt, amivel szemben Budapest, Varsó, Pozsony és Párága összefogására és az EU alapokmányának újragondolására van szükség. Orbán Viktor a jelenlegi nemzetközi helyzetet félreértve, vagy – ami ennél is rosszabb, viszont sokkal valószínűbb – a saját hatalmi pozíciója megerősítése céljából Magyarország érdekeivel ellentétes hintapolitikát folytat, amellyel Moszkva pozícióit erősíti a nyugati világgal szemben. Orbán a Moszva elleni, már eddig bevezetett szankciók feloldása mellett foglal állást és, – ahol tud – mindent megtesz annak kijátszása érdekében. Ennek tragikus következményei lehetnek Magyarország számára...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.