2016. október 25., kedd

HALOTTAK NAPI FIGYELMEZTETÉS: A KÉSEDDEL JÓL VIGYÁZZ!

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.10.25.


Autónk zárt kesztyűtartójában tárolt 11,5 cm pengehosszúságú kés is lehet közbiztonságra különösen veszélyes, így könnyen szabálysértőknek minősülhetünk – derül ki egy minapi ítéletből. Mondjuk, azért kell hozzá a rendőrök önkényeskedése és a bizonyítékok különös bírói értékelése. Történetünk egy szokványos közúti igazoltatással indult.

A Helsinki Bizottság fővárosi ügyfele, nevezzük Gézának, tavaly november 1-jén autójával a fóti temetőhöz tartott. Országszerte milliók kerekednek fel halottak napja táján, hogy meglátogassák szeretteik sírjait. Ilyenkor nem csak őszirózsát, krizantént vagy koszorút visznek magukkal, hanem a sírok karbantartásához szükséges eszközöket is. Öntözőkannák, kerti szerszámok, metszőollók és – bizony – kések is bekerülnek az autókba.

A zárt, anyósülés előtti kesztyűtartójában Géza is vitt magával egy nem túl nagy, 11,5 cm-es pengéjű, elgörbült hegyű konyhakést, hogy a virágot a kellő hosszúságúra vághassa a síremléki vázakba. Márpedig a 8 cm-esnél hosszabb „szúróhosszúságú vagy vágóélű” kés a hatályos jog szerint „közbiztonságra különösen veszélyesnek” számít. Szóval bizonyos helyzetekben és helyeken jogilag éppúgy minősül, mint a dobócsillag, a felajzott íj, az elektromos sokkoló vagy például a nuncsaku, noha egy rendes háztartás konyhája tele van ilyesfajta dikicsekkel.

„Kések, kések, hatalmas kések”

Márpedig az ilyen eszközt tilos közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. Persze vannak kivételek is. Nem vonatkozik a tiltás például a fegyveres testületek tagjaira, vadászokra, sportolókra, ha az eszköz birtoklása indokolt, és amely esetében „– a tényleges munkavégzés vagy tevékenység során történő használaton, a szükséges szállításon kívül – az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik”. Ennek az az érthető célja, hogy a veszélyes eszköz sérülést ne okozzon, illetve más, illetéktelen személy ne férhessen hozzá.

Vagyis a konyhánkban minden megkötés nélkül tarthatunk nagy és közepes késeket vagy dobócsillagot, de ha autóba szállunk velük, akkor annak indokkal kell történnie, és az eszköznek rejtve, csomagolva vagy zárt tárolóeszközben kell lennie.
Gézánál nyilvánvalóan megvolt az indok: a temetőben akarta használni a kést, mint sok-sok tízezernyi sorstársa. Most már csak azt kellett tisztázni, hogy kellően elővigyázatosnak számított-e a kés szállításának módja...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.