2016. október 29., szombat

HOGYAN LEHETSZ TUDATOS SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLÓ?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.10.29.

 
Mindannyian ismerjük már a "tudatos vásárló" kifejezést: vagyis tisztában vagyunk azzal, mit kell (kellene...) tennünk azért, hogy korunk áru- és szolgáltatás-dömpingjében valóban csak a szükséges dolgokat vegyük meg; sőt, ha lehet, olyan terméket választva, amely a fenntarthatóság, környezetvédelem, méltányos kereskedelem szempontjainak is megfelel. Tudatos választás, önkontroll, minőségi és mértékletes fogyasztás. Ugyanezt vajon meg tudjuk csinálni az internet világában vagy a munkánk során, a számítógép felett görnyedve?
 
Nem vagyok benne biztos... gyerekcipőben jár még ez a terület: a tudatos digitáliseszköz-használat mozgalma, nehéz is ellenállni a kínálatnak, hiszen folyamatosan sok-sok új vonzó játékot, szuperérdékes alkalmazást, hasznos programot dobnak piacra a gyártók. A közösségi oldalak és hírportálok napi többszöri csekkolása is mindennapos tevékenységünk, nem beszélve arról, hogy legtöbbünknek a munkája napi 8-10 órában a számítógép előtt zajlik. Kevéssé kutatott terület még a minden eddigit (15 évvel ezelőtt még nagyon más felhasználói szokásaink voltak) felülmúló, gyakran az ébren töltött időnk több, mint felét számítógép-használattal töltött életmódunk egészségünkre, lelkiállapotunkra gyakorolt hatása.
 
A téma azért is kezdett el érdekelni, mert még a nyáron egy kb. egy hónapos nyári offline tudatos elvonulást választottam, írtam is erről ebben a cikkben. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Nagyon korlátozottan és csak kevés ideig használtam a számítógépet és az okostelefonomat ezidő alatt, közben pedig igyekeztem ennek hatását tudatosan is megfigyelni magamon. Tapasztalataim összegzése: egyszerre volt frusztráló (valamiről lemaradok...) és végtelenül felszabadító (nem maradok le semmiről...) érzésem...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.