2016. október 27., csütörtök

HOGYAN LESZ A GYEREKNEK MAGYAR ÚTLEVELE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Oszkár
2016.10.27.


Amikor egy vegyesházasságba gyerek születik, akkor egyrészt nagyon örül mindenki, másrészt felmerül a névadás kérdése. Ilyenkor jön a fejtörés, milyen nevet is válasszunk, hogy egyik szülő országában se szúrjunk ki nagyon a gyerekkel. A helyzet különösen érdekes, amikor nem is európai a pár egyik fele – miként történt ez Oszkár esetében is. A megoldás érdekes, és kissé talán meglepő is.

„Sokan elfelejtik, hogy egy külföldön megkötött házasság, vagy gyermek születése a magyar hatóságok számára láthatatlan, nem tudnak róla, jelezni kell nekik, aminek megvan minden országban a módja.

Első lépés ugyebár, hogy ha az esküvő is már külföldön volt, akkor a magyar hatóságok először az esküvő magyar anyakönyvezését kérik, erről már volt korábban itt szó a blogon.
Ha megvan a magyar hatóságok által kiállított házassági anyakönyvi kivonat, akkor lehet megindítani a gyermek anyakönyvezésének a folyamatát az adott ország magyar konzuljánál.

Legdurvább esetben a külföldi közjegyző igazolja, hogy a kórházban kapott anyakönyvi kivonat eredeti, amit utána az adott ország hatósága lát el apostille pecséttel, amit már az adott ország magyar konzulja is le tud ellenőrizni és le tudja folytatni a hivatalos procedúrát.
Az fontos, hogy magyar állam automatikusan állampolgárságot véleményez magyar földön született gyermekeknek, illetve ha egyik szülő (lehet egy nagyszülő is elég) magyar állampolgár (volt) és ezt hitelt érdemlően bizonyítani tudja. (Igen, a szír bevándorlók itt született gyermekei magyar útlevéllel utazhatnak hamarosan).

A konzul dönt

Szóval ha megszületett a gyermek, akkor a külföldi hatóság által kiállított anyakönyvvel be kell sétálni a magyar konzulátusra (általában időpontot kell kérni, mert bő egy órába telik mindent kitölteni).

Európai Uniós tagállamban általában nem kell extra hitelesités, de EU-n kívül kell a fenti közjegyző-apostille pecsét ahhoz, hogy a konzul neki tudjon állni a munkának.
Fontos, hogy a konzul maga dönti el, hogy lefolytatja-e az eljárást. Van, hogy elég egy szülőnek megjelenni a konzul előtt, van amikor anya-apa-gyermeknek is meg kell jelennie, ez a konzulon múlik.

Ha a konzul mindent rendben talál, akkor csak pár nyilatkozatot kell tenni, illetve befizetni a konzuli illetéket plusz esetleg fordítás díját ha arra is szükség volt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.