2016. október 28., péntek

KIUTASÍTOTTAK EGY IRAKI EGYETEMISTÁT LENGYELORSZÁGBÓL, MERT NEM KÉMKEDETT A MUSZLIM KÖZÖSSÉGRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KETTŐSMÉRCE VENDÉG
2016.10.28.


Letartóztattak és ki akarnak toloncolni egy iraki egyetemistát Lengyelországból. Az egyetlen bűne, hogy nem kívánt együttműködni az őt megzsaroló és ráadásul teljesen amatőr titkosszolgálattal. Egy jogállamban elvileg elképzelhetetlen történet következik, ami mégis megtörténhet ma, Európában. Főleg akkor, ha semmi sem gátolja az intézményesült rasszizmust és idegengyűlöletet, és kontroll nélkül működhetnek az állam védőszárnyai alatt a feladatuk ellátására alkalmatlan szervek, például a titkosszolgálatok. És ez a veszély ma nem csak Lengyelországban fenyeget.

Ameer Alkhawlany, iraki doktoranduszhallgató biológiát tanul Krakkóban, és a lengyel hatóságok alkalmatlanságát és rasszizmusát ötvöző halálos kombináció áldozatává vált. Őrizetbe vették a múlt hónapban, azóta fogva tartják, és most kitoloncolás fenyegeti. Letartóztatásának okát még nem tudjuk, de erős a gyanú, hogy valami köze lehet ahhoz, hogy nem volt hajlandó együttműködni a lengyel titkosszolgálatokkal (ABW). Júliusban a pápa lengyelországi látogatása előtt környékezték meg ügynökök, hogy szivárogjon be lengyel városok muszlim közösségeibe. Csak a hatóságokra gyakorolt erős nyomással érhetjük el, hogy az ártatlan egyetemista kiszabaduljon börtönéből, és megakadályozzuk, hogy elűzzék az országból, ahova élni és tanulni érkezett.

Idén júniusban a lengyel kormány bevezetett egy igen szigorú antiterrorista törvényt, melynek értelmében bárkit le lehet tartóztatni és két hétig fogva lehet tartani anélkül, hogy vádat emelnének ellene. Ez különösen veszélyes a külföldiek számára: a külföldiekről szóló törvény értelmében ugyanis a hatóságok meghosszabbíthatják külföldiek fogva tartási idejét, valamint anélkül dönthetnek a kiutasításukról, hogy megindokolnák, amennyiben ez „a közrend vagy a közbiztonság fenntartása” érdekében történik. Mondanunk sem kell hogy akiken ezt alkalmazzák, tipikusan a Közel-Keletről, a Kaukázusból és Közép-Ázsiából származnak. A muszlim többségű országokból érkezők általában csereprogramokban résztvevő egyetemisták vagy egyetemi oktatók, és a média számos olyan esetről beszámolt, amikor megkörnyékezte és megzsarolta őket a titkosszolgálat, hogy így kényszerítse őket együttműködésre ...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.