2016. október 26., szerda

LIKVIDITÁSI VÁLSÁG A 168 ÓRÁNÁL - KI ÁLL VALÓJÁBAN A BRIT MÉDIA KFT. MÖGÖTT?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.10.25.


Klasszikus likviditási válság látszik kibontakozni a 168 óránál: csúszó kifizetésekről, lekapcsolt szolgáltatásról és lefoglalt vagyontárgyakról jönnek a hírek. Mégis igaz lenne, hogy a Mediaworks/Népszabadság-sztori pandantja zajlik éppen az emblematikus baloldali lapnál? Eljutott hozzánk egy hangfelvétel, ami alapján azonosítottuk a baloldali-liberális média újabb megmentőjét.

„Legalább azt szeretnénk tudni, hogy mire számítsunk? Hogy mikor lesz pénz? Holnap? Két nap múlva, vagy három hét múlva?” Feszült hangú értekezlet zajlott néhány héttel ezelőtt a 168 óra szerkesztőségében, és nem is az első: a lapot kiadó Telegráf Kft.-ben többségi tulajdonos Brit Media Kft. képviselője, Megyeri András Jonatán volt hivatalos válaszolni az elmaradt bérekkel, és más nem teljesített kifizetésekkel kapcsolatos kérdésekre.
Megyeri egyébként a jogerős cégbírósági végzés szerint 2020 végéig el van tiltva a cégvezetéstől, így formálisan már nem is ő, hanem a Telegráf korábbi pénzügyi vezetője, Udvardi Gábor a cégvezető – valójában továbbra is Megyeri jeleníti meg a kiadót a szerkesztőséggel szemben. Ezt az értekezletet is ő vezette, minden résztvevő számára evidens volt, hogy amit Megyeri mond, azt a tulajdonos mondja.

A közel fél órás egyeztetésen az újságírók főleg a bérek csúszásáról kérdeztek, de felmerült, hogy miképp lehetne visszaszerezni a korábbi tárhely-szolgáltatótól a nála levő archívumot, miután a ki nem fizetett számlák miatt az nemcsak, hogy lekapcsolta a 168 órát a szolgáltatásról, de még az archívumot is túszul ejtette.

Megyeri az újságírókat túllicitálva háborgott az eseten, és harcias kijelentéseket tett a szolgáltató vonatkozásában – a legkézenfekvőbb megoldásról, a számlák kifizetéséről viszont nem beszélt. Holott forrásaink szerint mindössze néhány millió forintról van szó.
A Brit Media válságkommunikációját még érdekesebbé teszi, hogy miközben tartoznak fűnek-fának – van olyan számlás munkavállaló, aki még az augusztusi járandóságát sem kapta meg –, rendkívül gáláns ajánlatokat tesznek komplett kiadóvállalatokra, vagy éppen extra jó fizetéssel csábítanak új kollégákat a szerkesztőségbe.

Különös, de az értekezleten alig hangzott el kérdés a lapot birtokló tényleges tulajdonosokkal kapcsolatban, noha nyilvánvaló volt, hogy valahol arrafelé kell keresni a cashflow-problémák forrását. Megyeri ezen a sokadik krízismegbeszélésen is sokat beszélt anélkül, hogy érdemben bármit is mondott volna – viszont akaratlanul is elárult ezt-azt a Brit Media Befektetési Kft. mögött álló Brit Europe Foundationbe dollármilliókat öntő rejtélyes tulajdonosról...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.