2016. október 8., szombat

MIKÖZBEN A TEK REFLEKTORFÉNYBEN GYAKORLATOZIK, A KÖRÚTI ROBBANTÓ SEHOL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.10.07.


Az Orbán Viktor egykori testőrének vezetésével létrehozott Terrorelhárítási Központról eddig is sejthettük, hogy inkább kommunikációs macsóskodásra, mintsem valódi terrorelhárításra jó. De mostanra kétség sem fér ehhez. Miközben a miniszterelnök és a főpolgármester jelenlétében a TEK erői látványos, fotózható, bulvárhír-kompatibilis gyakorlatokat tartanak a budapesti metróban, addig a körúti robbantó már két hete szabadon grasszál. És ezzel párhuzamosan sorra érkeznek a hírek a Magyarország területén járkáló terroristákról, és általuk használt magyar SIM-kártyákról. Hol volt ilyenkor a TEK?

Kedden és szerdán is tréninget tartott a 2010 szeptemberében megalapított TEK, amelynek egyetlen célja elvileg az, hogy hazánkat megvédje a terroristáktól. Ehhez képest sorra látnak napvilágot az olyan hírek, amelyek rámutatnak a szervezet komoly gyengeségeire. Sokszor maga a TEK büszkélkedik saját bénaságával. A kvótanépszavazás hajrájában a Magyar Idők jött ki a hírrel, miszerint tavaly szeptemberben hét Iszlám Államhoz köthető terrorista tartózkodott egy hétig Budapesten, innen a párizsi merényletet kitervelő Salah Abdeslam fuvarozta őket nyugatra. A Fidesz Idők nyilvánvaló célja az volt, hogy szavazásba riogassa bele a magyar polgárokat, hiszen lám-lám, a menekültekkel tényleg terroristák is jöttek. De akaratlanul szépen leleplezték a TEK-et, hogy mennyire fogalmatlanul és bambán állt a helyzet előtt, és képtelen volt a rendelkezésére álló eszközöket a terroristák felderítésére használni.

Később szintén a kormánylap leplezte le, hogy egy időközben elhunyt hajléktalan férfi nevével kétszázezer magyar SIM-kártyát vásároltak valakik, ezekből a kártyákból pedig jutott a főként Belgiumban tanyázó iszlamista terroristák számára is. A TEK persze mitsem tudott erről. Az Index által
megszólaltatott szakértők szerint nyilvánvalóan felderítési mulasztás történt a titkosszolgálatok, köztük a TEK részéről. Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a TEK ugyanis erős bekötéssel rendelkezik a telefonszolgáltatóknál, így látniuk kellett volna, hogy egyazon név alatt ilyen óriási mennyiségű SIM-kártya vásárlása történik. De nem tűnt fel nekik, ha a belga titkosszolgálatok nem szóltak volna, akkor talán ma sem tudnák.

A Fidesz RezsiSzilárd hangján azzal takaródzik, hogy nem megfelelő a szabályozás, szigorítani kell a SIM-kártyavásárlási előírásokat, de ez nyilvánvaló kommunikációs izmozás. A TEK-nek ugyanis az eset megtörténtekor rendelkezésére álltak azok az eszközök, amelyekkel kiszúrhatták volna, hogy valami gyanús történik. Mi garantálja, hogy a szigorítás után majd nagyobb szakértelemmel használják a még jobban kiszélesedett arzenáljukat? Semmi.

És akkor eljutunk az esetek legsúlyosabbikához, a körúti robbantáshoz, amelyben két rendőrjárőr súlyosan megsérült, és amelynek elkövetőjét továbbra sem fogták el. Az eddigi információk szerint nagy valószínűséggel állítható, hogy hazai terrorakcióról van szó, amelynek célpontja a rendőrség intézménye volt. A TEK is beszállt a nyomozásba, de a kézre kerítés még várat magára. Csak emlékeztetőül: a francia hatóságok a párizsi terrortámadás után öt nappal már rátaláltak annak fő kitervelőjére Abdelhamid Abaooudra, aki két társával együtt meg is halt a tűzharcban.

Ehhez képest nekünk egészen 24 órát kellett várnunk az első hivatalos tájékoztatásra, és bár általános vadászatot hirdettek ellene, az elkövető két héttel később sincs sehol. Annyit már tudunk, hogy a robbantás után
négy kilométert gyalogolt (!!!), egészen a Népligetig, ahol felszívódott. Vajon mit tud tenni a TEK, ha van nála egy géppisztoly ezen a 4 kilométeren, és azt használja is a budapestiek ellen?

De ha így állunk, akkor mégis mire jó a TEK?


A Fidesz-kormányzás szellemében a TEK is csak látszólag szól a terrorelhárításról, ehelyett inkább a kommunikációs stratégia része. Kormányzás helyett itt is PR-hadjárat zajlik. Jelen formájában a TEK inkább szól a showról, mintsem a polgárok érdemi védelméről.

Fel lehet öltözni ijesztő egyenruhákba, csili-vili fegyvereket és harci járműveket lehet villogtatni, lehet jókat izmozni. Mindezt lehetőleg a miniszterelnök jelenlétében, elvégre a végső cél az, hogy Orbán Viktor tetterős macsónak tűnjön, aki mindent megtesz kis hazánk védelmében
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.