2016. október 5., szerda

MIRE ADTÁK AZ ADÓKEDVEZMÉNYEKET? - MUTATJUK, HOGY FOLYT KI 800 MILLIÁRD FORINT A KÖLTSÉGVETÉSBŐL

NAPI.HU
Szerző: Papp Zsolt
2016.10.05.


Tavaly 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott a kormány, a 60-féle adóból 44 kedvezmény érvényesíthető. A legnagyobb könnyítést a családok kapták, de rengeteg pénz ment el a foglakoztatás támogatására, és persze sportra. A célok egy része támogatható, de vannak vitaható kedvezmények is. 

A 2014-es 725 milliárd forint után tavaly már 795,6 milliárd forintnyi adókedvezményt adott az állam a cégeknek és magánszemélyeknek. A kedvezmények többségét, 470 milliárd forintot a cégek érvényesítették, a kisebbik rész jutott a magánszemélyeknek - derül ki a most benyújtott 2015-ös költségvetési elszámolásából,
a zárszámadási törvényjavaslatból.

A lakosság két fő ágon kap adókedvezményeket az államtól: az illetékeknél 68,2 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek, ebből a "haláladó" (öröklési illeték) korábbi eltörlése 27 milliárdot tett ki, míg a lakásszerzés után 26 milliárd forintnyi vagyonszerzési illetéket nem kellett megfizetni az elmúlt évben. A nagyobbik kedvezmény természetesen a családi adókedvezmény, ami főként szja, kisebb részben társadalombiztosítási könnyítést takar. Tavaly már 243,4 milliárd forintnyi adó- és járulékkedvezményt érvényesítettek a kis- és nagycsaládok - ezzel szemben 1688 milliárd forint személyi jövedelemadó folyt be a büdzsébe, vagyis az szja bevételek 13,7 százalékáról mondott le az állam.

Keveset fizetnek, sokat "jótékonykodnak"

A cégeknek mintegy 470 milliárd forint adókedvezmény jutott, a legtöbb be nem szedett bevétel a társasági adóhoz kapcsolódik. A társasági nyereségadó - elvileg - a költségvetés egyik legfontosabb bevétele, ám a cégek évről évre egyre kevesebb adót fizetnek nyereségük után. Tavaly összesen 548 milliárd forint folyt be ezen az ágon - ami nem túl acélos eredmény, összevetve a 3000 milliárd forintos áfa- vagy épp a 1688 milliárdos szja-bevételekkel. Csak tavaly a 548 milliárdnyi befizetett társasági adóra 217 milliárdnyi kedvezmény jutott - vagyis a bevételek 40 százalékáról lemondott az állam.


A cégek tíz különböző címen érvényesíthetnek leírásokat, ebből a legnagyobb szelet a sportegyesületek támogatása: míg 2014-ben e forrásból a klubokhoz 50 milliárd forint jutott, tavaly már 76,9 milliárd forint ment el a kormány kedvenc szabadidős tevékenységére. A sportcélú támogatást jól láthatóan kissé túltolták - mert bizonyosan társadalmilag rendkívül hasznos a stadionépítések támogatása, az ennél egy hajszállal fontosabb kutatás-fejlesztési tevékenységekre a cégek csak 55,8 milliárdos adókedvezményt tudtak tavaly érvényesíteni. A társasági adóból filmtámogatásokra 7,6 milliárd forint ment el, míg a színházaknak 21,6 milliárd forint jutott. Ezen kedvezmények beleszámítanak az adóba, csak nem folynak be az államhoz, tehát a vállalkozűsok úgy támogathatják a számukra szimpatikus - kulturális vagy sportegyesületet - hogy az egy fillérjükbe sem kerül...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.