2016. október 24., hétfő

NAGYPÁLYÁS KOSÁRLABDÁZÓK, SÁRVÁRI EXRENDŐRÖK ÉS PÁRTKÖZELI VÁLLALKOZÓK A SZOLNOKI NAGYPROJEKTBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.10.24.


Szolnokon több olyan beruházás is zajlott az elmúlt években, amely a helyiek nemtetszését váltotta ki. Egyrészt azért, mert egyes esetekben közkedvelt helyszínek és létesítmények is áldozatául estek a projektnek, másrészt azért, mert a szolnokiak egyes beruházások valós okaként nem a deklarált célokat, inkább helyi nagyemberek magánérdekeit sejtik. Annak jártunk utána, igazolja-e bármi is ezt a közvélekedést.


Szolnok korábban Nyerges Zsolt fellegvárának számított – meglehet, ma is az, de a Nyerges érdekeltségébe tartozó vállalkozások már a Simicska-Orbán háború kirobbanása előtt sem taroltak a városi közbeszerzéseken. A közbeszerzési közzétételek alapján az látszik, hogy Szolnokon az utóbbi öt évben nem a Közgép, hanem három másik építőipari vállalkozás játszotta a főszerepet.

Mindhárom vállalkozás tulajdonosai szolnokiak, de a nyerő hármas legrégebbi tagja, a Bau-Vertikál Kft. tavaly bajba került: óriási mínusszal zárta az évet, több végrehajtás is folyik a cég ellen, és nem szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában – így nem is indulhat közbeszerzéseken. A cég 2013 óta nem tudott nyerni Szolnokon, viszont a botrányos nyíregyházi Sóstó-projektben milliárdos értékű megrendeléshez jutott.

A triumvirátus másik két tagja, a Böjtös-Bau Kft. és a Bau-Komplex Kft. viszont rendületlenül menetel. Olyannyira, hogy a két cég feltűnő jó szereplését a városban már a képviselő-testület jobbikos, illetve MSZP-s képviselői is szóvá tették, de érdemi vizsgálódás nem történt az ügyben.

Ez a két cég nyerte el az elmúlt öt év legnagyobb helyi beruházásait, mint például az Agóra-Terminál, a Sörárium, vagy a szolnoki repülőmúzeum (RepTár) tervezési-kivitelezési feladatait. Csak e három projekt révén 3,2 milliárd forintnyi uniós forrásból finanszírozott megrendeléshez jutott a Böjtös-Bau és a Bau-Komplex.  Ezek a helyben nyertes cégek nem egy ligában játszanak a Közgéppel: míg a Simicska-Nyerges-birodalom zászlóshajója a tavalyi évet 132 milliárdos bevétellel zárta, addig a Böjtös-Bau 1 milliárd, a Bau-Komplex 2,4 milliárd forint bevételt ért el...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.