2016. október 17., hétfő

OLVASÓI LEVÉL: MAGYARORSZÁG POLITIKUSOK NÉLKÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - VENDÉG
Szerző: H. A.
2016.10.16.


...Annak érdekében, hogy újra az egyes szakterületet jól ismerő értelmiség adhassa meg az iránymutatást és hozhassa meg a döntéseket, annak érdekében, hogy ne legyenek visszaélések, korrupciós ügyek és hogy az állami pénzek se szivárogjanak el kétes személyek – politikusok – által, olyan szervezetre van szükség, amely mindezt lehetővé teszi. Erre jutva ötlött fel bennem a Magyarország Irányító Szervezet (továbbiakban: MISZ). És ez hogyan is teljesítené az imént felsorolt kritériumokat és miben is lenne más, mint a politikai „hatalom” működése? Elképzelésem szerint egy nagyobb cég hierarchiáját lehetne alapul venni, azaz szervezeti vezérigazgató irányítása alatt a jelenlegi minisztériumok témakörével megegyező, de azokat racionalizáló igazgatóságok állnának. Az igazgatóságok pedig szükségszerűen alátagolódnának osztályokkal, ahogy azt a feladatkör feltétlenül megkívánná. A vezérigazgató lenne a szócső, a társadalom felé a szakmai döntések tolmácsa. Az igazgatók és beosztottaik, rendes álláspályázattal kerülnének felvéve, ahol szakmareferenciával bizonyítania kellene alkalmasságát. Ezzel lehetne biztosítani, hogy a feladatra alkalmas emberek dolgoznának az ország vezetésében. Ráadásul akkora fizetésekkel lehetne operálni, mint a magyarországi átlag, nem többel. És ez esetben nem lenne a jelenleg működő négy éves mandátum, és az az által biztosított nyugalom/védelem/mentesség a rossz döntéshozások ellenére, hiszen a munkáltatói szerződések által egy rossz döntést követően a munkaviszony bármely szinten azonnal megszüntethető lenne.

Tehát a felvetésem szerint van egy olyan szervezet, amelyben a külügytől kezdve a közlekedésig, az egészségügytől a gazdasági területen át az oktatásügyig minden országos irányítást igénylő szakmai feladatot szakértők látnának el, megfelelően inspirálva a korrekt munkavégzésre, és amely a kívánt mértékben tolmácsolni tudja az állampolgároknak rendszeres időközönként beszámolók formájában tevékenységét, tervezett döntéseit, elképzeléseit. És hogyan lehetne a társadalom érdekeit figyelembe vetetni? Egyszer működne egy belső ellenőrzési csoport a szervezeten belül, de függetlenül attól, aki folyamatosan vizsgálná a működés helyességét, „tisztaságát”. E mellett a 19 megye és Budapest által évente delegált egy-egy választott tagból állna egy Felügyelő Bizottság (továbbiakban: FEB), amely nagyságrendileg havonta – vagy szükségszerűen – összeülne és a MISZ vezetőségével a számára elkészített, megvalósulásról készített beszámolókat, döntés előtti tervezeteket átbeszéli, beleszólva azokba. Valamint közvetlenül a FEB kapná meg a belső ellenőrzés jelentéseit is. Természetesen a rendszeres üléseken felül rendkívüli üléseket is össze lehetne hívni, ha egy nagyobb döntés bevezetése előtt állna a MISZ.

Így a FEB – azaz az állampolgárok delegáltjai és ez által maguk az állampolgárok – minden döntést, tervezetet idő előtt megismerhetnének, de a végleges döntést csak a FEB tagjai hoznák, hiszen ők hagynák jóvá. A FEB-tagok, mikor a kezükbe kapnának egy tervezetet, visszamennek velük a megyéjükbe és a tervezet által érintett témákkal kapcsolatos megyei szakembereket összehívnák, hogy véleményeztessék azt. A 20 FEB tag aztán öszeegyezteti a megyei szakemberek véleményét és országos szintű véleményezést hoznak létre, visszaadva azt a MISZ-nek. Természetesen a MISZ kommunikációs igazgatóságának honlapján, külön létrehozott nyomtatott újságban folyamatosan minden lépést, tervezetet, döntést feltüntetne, amely által az ország lakossága folyamatos tájékoztatást kaphatna. Honlapon még az egyes tervezetekre lehetne lakossági szeretem-nem szeretem gombot is nyomni, amit a FEB kis mértékben, de figyelembe vesz.

Most már csak a jelenlegi politikai rendszer és a MISZ megalakulása közötti átmenet hiányzik az elképzelésből. Ezt pedig egy olyan párt tudná megtenni, amely megnyerné a választásokat, de olyan programmal, hogy megválasztása után létrehozná a MISZ-t, majd felszámolná önmagát a cél érdekében – ezzel is mutatva, hogy nem hatalomra pályázik, hanem tényleg a haladás útját kívánja meglépni.

A MISZ létrehozásával Magyarország lenne az első a világon, aki példaértékűen felszámolná a politikai hatalmi rendszert, és egy teljesen új rendszerrel mutatná meg a világ országainak, hogy másképp is lehet. Amennyiben ez elterjedne a Földön, az ország irányító szervezetei találkozók, konferenciák útján egyeztethetnék, az egyes szakterületek hogyan oldanak meg egy-egy országos problémát, amely aztán tanulságot szolgáltathatna a többi országnak. De elkalandoztam, ezek már az elképzelés távlati következményei, illetve lehetőségei, a lényeg, hogy megszűnjön a pénzügyi rendszer irányítóinak bábjátéka és megszűnjön befolyásuk az országok, de ami még fontosabb, Magyarország vezetése felett és az értelmiség valamint az állampolgárok kaphassák vissza azt a társadalom fejlődése és a haladás érdekében...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.