2016. október 20., csütörtök

ORBÁN-STRÓMAN VAGY A BALOS MÉDIA MEGMENTŐJEA NÉPSZAVA SVÁJCI VEVŐJE?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.10.20.


A Jókai térre, a volt MSZP-székházba költözik információink szerint a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld, miután az újságokat a napokban veszi át a svájci Marquard-csoporthoz közeli liechtensteini cég. A Magyar Hírlap egykori tulajdonosáról sokan találgatják, vajon ő is Orbán Viktor érdekei szerint cselekszik-e, mint a Népszabadságot bedöntő osztrák Heinrich Pecina. Aki azt reméli, hogy talán mégsem, azzal is érvelhet, hogy 2014 óta a Marquard üzlettársa – idéntől közvetve a Class FM-ben is – Michael J. McNutt, aki kegyvesztett orosz ex-oligarcha ügyvédje egy londoni perben.
 
 
A napokban zárul a tranzakció a Népszava és a Geomédia-lapok (a Vasárnapi Hírek, illetve a Szabad Föld hetilap és kiadványai) eladásáról, a vevő a leichtensteini XXI. Century Invest AG. A cég nem áll messze a hírekben már vevőként emlegetett svájci Marquard-csoporttól, bár egyik tulajdonosa információink szerint a liechtensteini nagyherceg tanácsadója.
Úgy tudni, a liechtensteini-svájciak megveszik a Geomédia által nemrégiben létrehozott XXI. Század Média Kft.-t amibe bekerülnek a kiadói jogok.
„A XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges – a vételárat jócskán meghaladó – pénzügyi forrásokat biztosítani képes. A médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja” – áll a szerződő felek közleményében, amelyben – az ilyenkor egyébként szokásos módon – hitet tettek a „szellemiség” megőrzése mellett is.
A tervek szerint integrálódó két balos kiadó ugyanakkor nem most került egy kosárba: a Népszava kiadói joga információink szerint már hónapok óta a Geomédia-csoportba tartozó VH Kiadó Kft.-é. Ebben az ügyben úgy fest, a kiadó kft-ben tulajdonos Puch László volt MSZP-pártpénzmacher svájci TGD Intermedia SA kihátrált a Népszava vezetősége mögül, ahol nem tűntek különösebben lelkesnek az összebútozást illetően...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.