2016. október 30., vasárnap

ROGÁN LAKÁSÁNÁL DRÁGÁBBAN ÉPÍTTETETT LAKÁSOKAT ORBÁN AZ ÓCSAI ADÓSTELEPRE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.30.


Nem folytatja az 500 házasra tervezett ócsai lakóparkot az Orbán-kormány, ezért néhány napja elmentem az adósgettóként elhíresült városrészre, hogy személyes tapasztalatokat szerezzek arról: milyen hely lett a kedves vezető és a NER társadalmi-gazasági alkalmatlanságának szimbólumaként felépült telep, amit egy Pasa parki lakás 597 ezer Ft/m²-es áránál jóval drágábban, 746 ezer forintos négyzetméter áron sikerült összehozni. 

A projekt 2011-ben indult, akkor azt nyilatkozta Orbán Viktor, hogy "Állami földterületre van szükségünk, hiszen ott tudjuk a majd viszonylag olcsón megépíteni ezek a lakásokat. Így ingatlanspekuláció sem lesz. Százezer nem fizető ember van, alapvetően a nagyvárosok környékén élnek. Hamarosan ki fogjuk jelölni a Budapest környéki állami területeket, ahol indulhat az építkezés. Most arra keressük a válasz, hogy ennek a munkának mekkora részét lehet közmunkában elvégezni, hogy még olcsóbb legyen."

Végül Ócsa belterületétől 5 kilométerre, Alóspakony településrész mellett találták meg azt 66 haktáros állami területet, ahol 500 házat terveztek építeni a bedőlt devizahiteleik miatt kilátástalan helyzetbe került családoknak.

Magyarországon divat azt gondolni, hogy a politikusok nem értenek semmihez, de ezt a sztereotípiát oldva jelzem, hogy településtervező és területfejlesztési szakértő vagyok, 2011-ben még civil szakemberként, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) egyik regionális vezetőjeként volt alkalmam megismerni több kollégám véleményét az ócsai projektről, és szinte mindnyájan egyetértettünk a MUT akkori elnökségének az Ócsára tervezett szociális bérlakás-együttes ügyében megfogalmazott állásfoglalásával, amely többek között az alábbi megállapításokat tartalmazta:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.