2016. október 30., vasárnap

SOKKOLHAT AZ IFJÚ PÁPA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.29.


Fiatal és jóképű, őrült és kiszámíthatatlan. Paolo Sorrentino filmje XIII. Pius pápáról sok vitát fog gerjeszteni – vélekedik a sorozat indulása kapcsán a Le Figaro.

A filmben, amelynek főszereplője Jude Law, a nézők 10 epizódon keresztül következik a soha nem létezett katolikus egyházfő vívódásait és újító elképzeléseit.

A tekintélyes francia lap a bordeaux-i püspökségen tevékenykedő Francis Ayliés atyát kérte fel, hogy a sorozat első két része alapján véleményezze Sorrentino művét.

-Most fejeztem be a könyvet, amely a Ferenc pápának küldött e-mail-ekből válogat. Egy biztos, hogy ennek a pápának nem írné. Túl keveset figyel oda másokra. De a sorozat hihetetlenül intelligens a képeket és a párbeszédeket illetően – mondja Francis atya –
Állandóan készenlétben kell lenni: mi a terve ennek a pápának? Valóban annyira radikális-e? Saját magáért vagy az egyház javára használja-e fel hatalmát? Őrült-e vagy igazi stratéga? Démon vagy angyal? Van-e valami köze a mai egyházhoz? Megannyi kérdés, valóban lebilincselő.

-Ez a pápa fiatal, jóképű, tetszeni vágyó. De vajon realista-e?

-Nem, de éppen ebben van a film zsenialitása. Nem a valószínűségben vagyuk, hanem a szórakoztatóiparban. Természetesen lehetne egy radikálisabb, tekintélyesebb pápánk. De két aspektusa hihetetlen: az első, hogy a pápa nem zárkózhat be a Vatikába. Nem lehet pápa, ha nincs kapcsolata a hívőkkel, a világ több részével. Másodszor: állandóan felmerül benne, hogy van-e hite. Néha még azt is megkérdezi magától, hogy nem ateista-e. Ám a pápa erős a hitében, teljesen elképzelhetetlen egy olyan pápa, aki határozatlan, aki kételkedik Isten létezésében.

-A sorozat tabutémákat is értint. A papok közötti homoszexualitást, a korrupciót, a hatalmat, az ambíciót, a szexet….ez sokkoló?

-Biztosan lesznek, akiket sokkol. Sorrentino minden szereplőt összetett egyéniségnek mutat be. XIII. Piust különösen. Például az egyik álmában beszédet mond, amelyben a masztrubációt és az abortuszt hirdeti, másnap pedig elbocsátja a Hit Kongregációjának prefektusát, mert kiderül róla, hogy honoszexuális. Újra a fejére teszi a tiarát, az abszolút hatalom jelképét, ugyanakkor segíti felebarátait abban, hogy békében éljenek lelkiismeretükkel. Ami inkább érdekesebb, mint sokkoló, hogy Sorrentino megmozgatja az agyunkat azzal, hogy a figuráit a maguk ellentmondásaikkal mutatja be és elvezet bennünket a sajátjainkhoz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.