2016. október 30., vasárnap

TABUT DÖNTÜNK! - MELEG HELYZET KATARBAN

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Satyrant
2016.10.24.


Mind a legtöbb arab államban, úgy Katarban is az alkoholfogyasztás mellett a homoszexualitás is illegális, és korbácsolással, de akár több évig évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. S bár a tiltások országában szégyelni- és titkolnivaló, a melegség mint tabutéma már itt is gyakorta előbukkan. De csak ritkán a nyilvánosság előtt!

Katarban az egyik legérdekesebb és legfontosabb mérlegelni való kérdés, mielőtt valaki odamegy, az a kisebbségekhez való viszonyulásuk felderítése és megértése. Hagyományaikból és vallási szabályaikból kifolyólag az embernek már elöljáróban van egy elég sötét feltevése az ott uralkodó nézetekről. Ennek egyik aspektusáról, a nők helyzetéről és megítéléséről már írtam korábban, valamint rövid kirándulást tettünk a csak jogaik tekintetében kisebbségek, munkások világába is. De ezidáig nem ejtettünk szót a manapság is érzékeny és mindenkit felbolygató témáról, a homoszexualitásról, ami meglepően elterjedt a régióban, olykor a legbizarrabb formákban mutatkozva meg.
 
Nem annyira régen jelent meg egy online felületen egy homoszexuális katari írása, vagy inkább felszólalása a kétes megítélésük kapcsán, és szinte azonnal megragadt pár aspektus a cikkből. Az ember többnyire sok mindent csak városi legenda szinten hall, mivel az érintettek meglehetősen hallgatagok. Nem teljesen véletlenül. A szomszédos országban még ma is különböző szervek levágásával jár az ilyen jellegű hajlamok lelepleződése, Katarban pedig előszeretettel felejtik börtönökben az elkapott embereket. De legyünk pontosak. Valaminek a tiltása nem zárja ki annak létezését.
 
Az uralkodó szemlélet, mint azt korábbi, nők helyzetét kiveséző cikkemben kifejtettem, az európaihoz mérten bigottan ortodox. Mással nehéz lenne magyarázni azt a tudatosan elnyomó rendszert, ami bizonyos embereknek túlságosan tetten érhetően kedvez. A katari kultúrához szorosan hozzátartozik az erkölcsi értékek fennen hangoztatott elvárása, és mindamellett az éjszaka leple alatt annak minden formájú áthágása. (Meg kell jegyeznem, most a kiváltságos rétegről beszélek, akik qatariakból, arab hercegekből, milliomosokból, esetleg focistákból, vagy egyéb jól fizetett sportolókból állnak.) E ponton szükséges kettéválasztani a szórakozásból meleg embereket és a homoszexuálisként élő párokat. A katari melegek egyfelől törvényesen nem lehetnek és élhetnek nyilvánosan együtt, másfelől az ebben a régióban elterjedt kultúra egyik fő jellemzője a gusztustalanságig aljasodott materializmus, ami a mindenféle szórakozás hajhászásában fejeződik ki...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.