2016. október 4., kedd

TORZSALKODÓ PÁRTOK - DEMOKRATA ILLÚZIÓK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.04.


bubu írta...

"Véleményem szerint egy olyan vadonatúj párt, amelyik értelmes célokat tűz ki, értelmes, vállalható programot dolgoz ki, el tudná szívni, és egységbe tudná tömöríteni a mostani torzsalkodó, sajnos csakis saját érdekeiket szem előtt tartó ellenzéki pártok összes tagját. Nem látom más megoldását annak, hogy egyébként itt változás lenne a jövőre nézve."
Tulajdonképen roppant rokonszenves bubu kommentje, és népszerű is, mint répa a kolostorban, a demokraták többsége itt látja a bajok forrását, pedig hát nincs igazuk - szerintem.


Ha megnézzük, hogy mi is a pártok dolga a világban, hát előbb utóbb eljutunk odáig, hogy a pártok feladata a torzsalkodás.

Természetesen ezt sokkal szebben is meg lehet fogalmazni, például a politikai lehetőségek ütköztetése a választó meggyőzése céljából, de a lényeg mégiscsak az, hogy a pártok egymás programjait, egymás arcainak viselt dolgait fikázzák.
Mindenki a saját lovát dicséri, míg a többiek lováról lesújtó véleménye van, már az is
ritkaságnak számít, ha elismeri, hogy annak is négy lába van, habár azokat csak botladozásra használja.
A pártok a világban mindenhol az érdekek kifejezésére és érvényesítésére szolgáló szervezetek, melyek programjaikban elmondják, hogy milyen társadalmat szeretnének építeni, és ennek érdekében milyen konkrét lépéseket terveznek hatalomrajutásuk esetén.
Úgy is mondhatjuk, a demokrácia étlapot ad a társadalom kezébe, a választópolgár pedig választ az egyes pártok által megfőzni tervezett menük közül, némelyiknél összefut szájában a nyál, némelyiket meg utálja, mint Harangláb a kukoricagölödint.

Aztán persze lehet, hogy az étel, melyet választás után az orra elé löknek lekozmált, elsózott, rosszízű moslék lesz - erre leginkább jelenlegi kormánypártunk főztjét tudnám felhozni példának, a minőségre nincs garancia.

De itt azért azt is be kell kalkulálni, hogy a magyar pártok teljesen speciális szervezetek, egyik se hasonlít a fejlett világban pártnak nevezett szervezetekhez, azok ugyanis képviselnek valakit, konkrétan néhány társadalmi csoportot.

Nálunk a pártok nem képviselnek senkit, üdítő félmondat volt legutóbb Molnár Gyula nyilatkozata, aki szakított a szocialisták évtizedekre visszanyúló gyakorlatával és megpróbálta megfogalmazni, hogy a Szocialista Párt kiket akar képviselni az elkövetkező években.
A többiek mindenkit akarnak képviselni, így hát nem képviselnek senkit.
Mert az olyan, mint a "magyarokat képviseljük," meg a "demokratákat képviseljük" nem jelent semmit.


Magyar van ilyen is, meg olyan is, magyar Mészáros Lőrinc és magyar Kocsis Zoltán is, sőt, még Fischer Iván meg Schiff András is, de magyar a Magyar Csordában a cigányok ellen hőbörgő szerencsétlen is, mint ahogy magyar Farkas Flórián és Radics Gigi is, nem szólva Heisler Andrásról.

Orbán Viktor meg fiatal demokrata, habár diktátor és csikófogait már régen elhullatta.
Magyar volt a kuruc, meg a labanc, magyar volt Dobó István és Bethlen Gábor, a törökök támogatását élvező erdélyi fejedelem, Rákosi és Szálasi - hát hogyan lehetne itt mindenkit egyszerre képviselni?

A tetejébe, itt elsősorban gazdasági érdekekről van szó, a politika ezen csak a szósz, amivel az adott társadalmi csoportot - esetleg társadalmi osztályt (Jujjj!) nyakonöntik...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.