2016. november 22., kedd

A BARBARIZMUS VILÁGFORRADALMA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.21.


...A keresztény antiliberalizmus nem új dolog, mert a szellemi perspektívát elveszítő egyházak mindig az erkölcsöt akarják megjavítani, a világot akarják erkölcsössé tenni, ehhez az államot akarják felhasználni, amelynek a liberalizmus (amely a Bibliával egyezően egyéni döntésre bízza a polgárok hitét és erkölcseit is) útjában áll. Ezért kapóra jönnek a homoszexuális összeesküvésről és terrorról szóló csúsztatások, hiszterizáló hazugságok.

Egyébként minél arrogánsabbak a keresztény egyházak, saját szektás köreiken kívül annál nagyobb utálatnak örvendenek. Az evangéliumi kereszténységnek semmi nem ártott annyira, mint az, hogy Trumpot támogatták, és egy elmebeteget rászabadítottak Amerikára és a világra, az esztelen homofóbiájuk miatt, s ezzel utat nyitottak a barbarizmus előtt. Ez nem az az "üldözés", amiről a Biblia beszél.

Ami a kultúrharc tényleges eseteit illeti, amikor egyes helyeken szélsőséges jelenségek tűnnek fel, azokat a liberális demokrácián belül kellene megoldani, azon belül kellene tiltakozni. Nem diszkriminációt kellene követelni mások életformája ellen, hanem a világnézeti szabadságot követelni saját maguknak az alkotmányos jogok alapján. A jogsértésekkel szemben a liberális jogállam tudja megvédeni az egyházakat is. De ők a liberalizmust tekintik ellenségnek, mert átvették a politikai katolicizmus antiliberális felfogását.

A valódi kereszténységet a liberalizmus védte meg eddig is. Amerikában a liberalizmus védte meg a katolicizmus által üldözött keresztényeket, akik most a katolicizmus mellé álltak. Ugyanúgy üldözik a liberalizmust, mint a felvilágosodás óta a katolikus egyház. Ez nem a kereszténység javát szolgálja, hanem csatlakozás a "parázna asszonyhoz", a világi hatalommal összefonódó valláshoz. 

Ha a liberalizmust lerombolják, a civilizációt, a békét, a jogot, a szabadságot számolják fel. Ha fasisztákat juttatnak hatalomba, a hívőknek lelkiismereti kérdéssé téve, hogy rájuk szavazzanak, azzal saját maguk és a világ sírját ássák. Akkor csak az önkény marad, amely ma mellettük áll, holnap ellenük, de nekik talán még többet árt az, amikor mellettük áll, mint amikor ellenük. Az egyház normális állapota, ha gyűlöli a világ. 
*
Most azokra nem térnénk ki, akik szerint Trump, Orbán és Putyin majd visszaszorítja korrupciót. Ezek csak szimplán antiszemiták és az "elitellenességük" antiszemitizmus. Azokra sem, akik a fehér faj felsőbbrendűségét hirdetik és ezért "keresztények". Az pedig legyen gyanús mindenkinek, aki Trump megválasztásának örül, esetleg tett is érte, hogy a Ku-Klux-Klan és a neonáci csoportok krémjével keveredett egy táborba.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.