2016. november 12., szombat

A DEMAGÓG

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Székely Szabolcs
2016.11.12.


A „demagóg” szó eredeti jelentése „népvezér”. A belőle képzett „demagógia” pedig egy magyarázat szerint: „népámítás, népcsalás. A politikailag elmaradott néptömegek becsapásának módja mindenfele csalogató, hazug ígérettel, hízelgéssel.” Amióta politikai rendszer létezik, mindig voltak olyanok, akik ezzel a módszerrel akartak maguknak előnyöket kovácsolni, hogy aztán a politikai hatalmat megszerezhessék. Tehát egyáltalán nem új jelenségről van szó, legfeljebb annyiban különbözhetnek az egyes politikusok, hogy a demagógia módszerét mennyire használják fel a céljaik elérésére.
 
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke mindent bevetett azért, hogy a világ legbefolyásosabb országának vezetőjévé váljon, s mert a politikában csupán kevés tapasztalattal rendelkezett, a demagógia eszközéhez nyúlt. Ma már tudjuk, hogy ez különösen jól sikerült neki, ami sokakat csodálkozással, vagy megbotránkozással töltött el az egész világon. A kérdés itt is ugyanaz, mint oly sok más váratlan politikai esemény bekövetkezése után: hogyan történhetett meg ez akkor, amikor minden egyéb jel egészen másra utalt. A válasz most is csak szokványos lehet: Trump megérezte, miként lehet a többségre úgy hatni, hogy az elhiggye az elhihetetlent. Trump végül is olyan érzelmi szálakat pendített meg, ami rezonált sok amerikai ember érzelmi húrjaival.

Mindehhez azonban szükség volt egy olyan személyre, aki viszonylag hitelesen képes volt arra, hogy érzelmileg hathasson az emberekre. Trump német bevándorlók gyermeke volt, aki amikor felnőtt az édesapjától kapott egymillió dollárral és az édesanyjától kapott hamuban sült pogácsával indult szembe az amerikai üzletvilággal, hogy megpróbáljon helyt állni. Már maga az indulás is példamutató volt, hiszen egy alulról jött ember akart szembe szállni a nagytőkével, hogy ott vívja ki a szerinte megérdemelt helyét. Ez olyannyira sikeredett, hogy néhány évtized alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé vált. Az amerikai álom megtestesítőjévé vált, aki a korlátlan lehetőségek hazájában képes volt mesés vagyonra szert tenni és aki külsőleg úgy mutatkozott, hogy nem felejtette el azt, hogy honnan indult. Míg egyrészt aranyozott palotában páváskodott a nagyközönség számára, addig egy hatalmas edényből szórta szét a dollárjait az általa kiválasztottak számára. Ezt tetézte még a meglehetősen viharos házasélete, aminek során három feleségtől öt gyermeke született, amit szintén elfogadott az amerikai gondolkodás. Sikeres üzletember és showman volt tehát, aki csak úgy mellékesen megpróbálkozott az elnöki szék elnyerésével is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.