2016. november 13., vasárnap

A KORMÁNYFŐ SZERINT VAN ÉLET AZ EU-N KÍVÜL IS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2016.11.12.


Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap.

A lap európai szerkesztője, Peter Foster a magyar kormányfő minapi londoni látogatása idején készítette az interjút, amely szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.


 Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdésre kifejtette: a republikánus jelölt, Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián.
"Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban 'liberális nem-demokratikus' rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van" - mondta Orbán Viktor a brit lapnak.
 

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha.
 

Kijelentette: Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben.
 

Ha erős alapokkal bíró államok nem teszik világossá, hogy hol vannak a határok, mit tartanak elfogadhatónak és mit nem, az destabilizálhatja a nyugati világot, és "erre nincs szükségünk" - tette hozzá. A kormányfő kijelentette: véleménye szerint ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is.

Arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az Európai Unió értékeihez, Orbán Viktor kijelentette: a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek.
 

Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek - például a schengeni előírások - teljesítésének előfeltétele.
 

"Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően" - fogalmazott Orbán Viktor.
 

Hozzátette ugyanakkor: igaz az is, hogy Magyarország nem elégedett mindazzal, ami Brüsszelben zajlik.
 

"Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség" - mondta a miniszterelnök...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.