2016. november 2., szerda

A KÖZVETÍTŐK 3 ÉV ALATT KÖZEL 100 MILLIÁRD FORINTOT KASZÁLTAK: BÚCSÚ A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYTŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2016.10.31.


A magyar gazdaság felpörgetésének ürügyével indult, végül csúfosan elbukott a letelepedési kötvény. A témával sok cikkben foglalkoztunk az Átlátszón, ebben az összeállításunkban felidézzük azt is, hogy ki járt a legjobban az üzlettel. Segítünk: nem a magyar állam.

...Profit az offshore közvetítőknél
Az államkötvények révén a magyar állam finanszíroztatja magát a kötvényvásárlókkal, és a kötvényekért kamatot fizet. A letelepedési kötvény kamatát törvényileg szabályozzák, 2,5 százalékos szinten. Az utóbbi időben ennél csak olcsóbban jutott hozzá pénzhez a magyar állam. Jelenleg az euró alapú prémium államkötvény kamatszintje 2 százalék.
A haszon nagy része közvetítő cégeknél landolt. Ezek a cégek a letelepedési kötvény vásárlóitól jutalékot kértek. A jutalék a 250 ezer euró névértékű kötvénynél az Index számításai szerint 45 és 70 ezer euró között volt. Az Átlátszó felmérése szerint 2015-től a legtöbb kereskedőnél már 60 ezer euró volt a jutalék.

Haszon keletkezett abból is, hogy a kötvényhez diszkontáltan jutnak hozzá a vevők, így a kamat is a kereskedőknél maradt a kötvény lejártáig.

Ez azt jelenti, hogy miközben a vevő 300 ezer eurót fizetett a cégnek egy 300 ezer euró névértékű kötvényért, az offshore cégek az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) az öt évi kamatos kamattal csökkentett összegért vásárolták meg, pontosan 265 200 euróért.
Öt év múltán, a kötvény lejártakor, a kamatokkal együtt a névértéket, 300 000 eurót kap vissza a cég, majd a letelepedő vásárló. Ez a kamatokból álló bevétel kötvényszelvényenként 5 800 euró, a most árusított kötvénynél 34 800 euró vásárlónként, ami egy kötvényre vetítve 10,8 millió forintot tesz ki.

A témában a legaktívabb újság, az MNO szerint 2727-en szereztek letelepedési jogosultságot kötvényvásárlás útján, további 650 fő pedig tartózkodási engedélyt szerzett. Ezen felől családegyesítési szándékkal további 4 832 fő jött hazánkba a kötvények segítségével.

Tehát összesen 3 377 kötvényt adhatott el az ÁKK, a közvetítő cégek haszna így a jutalékkal és a náluk maradt kamatokkal együtt közel 320 millió euró, mai áron közel 99 milliárd forint.

Lázár János szerint (lásd a fenti idővonalat) 315 milliárd bevételt jelentett a magyar államnak a letelepedési kötvényprogram 2016 augusztusáig.
Korábbi cikkeink a témában:
Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben
Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken
Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására
Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja
Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég
Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán
Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket
Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedésikötvény-bróker
Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára
Trükköznek a letelepedési kötvénnyel: 60 milliót szakíthatnak letelepülőnként
Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában
A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül
Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.