2016. november 18., péntek

A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐKRE GYÚR ORBÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.18.


Avilág nagy része döbbenettel fogadta Trump győzelmét, de vannak, akik örültek neki, pl. a neonáci görög Arany Hajnal, Orbán Viktor vagy az ultranacionalista francia Nemzeti Front írja Fareed Zakaria, az az újságíró, aki annak idején kitalálta az illiberális demokrácia fogalmát - olvasható a Washington Postban.
Freed Zakaria cikkében rámutat, egyesek azért éljenzik, mert a leendő elnök ellenzi a politikai korrektséget. Mások a magukhoz hasonló erős embert látják benne, aki nem törődik az emberi jogokkal. Ilyen a szír elnök, a Fülöp-szigetek tekintélyelvű államfője, vagy Mozambik első számú vezetője. Az a közös bennük, hogy szerintük rothadt a fennálló világrend és véget kell neki vetni. Európában ezek a körök az unió felszámolásán dolgoznak, illetve nem kérnek a nyugati közösség közös értékeiből és érdekeiből. Szinte valamennyien oroszbarátok, merthogy Moszkva igyekszik aláásni a jelenlegi nemzetközi rendszert. Azt a rendszert, amely 1945 után tiszteletben tartotta a nemzeti szuverenitást, elősegítette a virágzó világkereskedelmet és bátorította az emberi és szabadságjogokat. Ily módon pedig a leghosszabb békeidőszakot eredményezte a nagyhatalmak között, megfejelve az általános gazdasági fellendüléssel, Európa újjászületésével, több száz millió nincstelen anyagi helyzetének javításával, a szabadság elterjedésével. Nincs ok arra, hogy megsemmisítsék az emberi történelem legbékésebb és legtermelékenyebb nemzetközi rendjét.

Financial Times
1. A lap szerint Orbán Viktor a külföldi befektetőket célozta meg, amikor meghirdette a legalacsonyabb vállalati adót az unión belül. A jövő évtől érvényes 9 % jóval kedvezőbb, mint a 2. helyett Írország 12,5 %-a, és azt jelzi, hogy megindult az adóverseny a tagállamok között. Közgazdászok úgy vélik, a magyar döntés főleg a hazai közepes méretű társaságoknak, illetve azoknak a külföldi cégeknek kedvez, amelyek bevétele meghaladja az évi kétmillió eurót. A multik, azon belül főleg a német autógyárak számára - állami támogatások és kedvezmények formájában - már eddig is jócskán lenyomták az adót. Békés Gábor a Közgazdasági Intézettől azt mondja, a lépés – minden európai erőfeszítés ellenére - a nagyobb cégek adóoptimalizálását befolyásolja majd, nem pedig a tényleges üzleti tevékenységüket. Ám várható, hogy a nyugati riválisok panaszt tesznek tisztességtelen adóverseny címén. Merthogy a keleti országok egy csomó támogatást kapnak az EU-n keresztül, ám ezt úgy viszonozzák, hogy alacsonyabb adókkal elcsábítják a vállalkozásokat.
2. Lengyelország úgy látja, hogy az unió minden ellenkezése dacára nyerésre áll az Alkotmánybíróság ellenőrzéséért vívott csatában. A jobboldali-nacionalista kormányt felbátorította a Brexit, illetve Trump sikere, ezért úgy gondolja, hogy ki tudja cselezni a Bizottságot abban az ügyben, amely egyben mutatja, hogy vannak gyenge pontjai az EU-nak a demokratikus normák kikényszerítése kapcsán. Brüsszel ereje a tagállamok támogatásától függ, ám Magyarország megtorpedózna minden szankciót, Németország és más nagy államok viszont attól félnek, hogy ha közbeavatkoznak, csak rontják a viszonyt Varsóval. Juncker már jelezte is, hogy nem lenne sok értelműk a megtorló intézkedéseknek. Ily módon a lengyel vezetés éppen egy hónap múlva alighanem kinevezheti a saját jelöltjeit az Alkotmánybíróságba. Kaczynskiék ugyanakkor azzal vádolják a bizottságot, hogy az túlmegy a jogkörén és lábbal tapossa az ország szuverenitását. A másik oldal ezzel szemben attól fél, hogy a lengyelek lekoppintják az Orbán-féle illeberális demokráciát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.