2016. november 10., csütörtök

A KÜLÖNBSÉG ORBÁN ÉS PUTYIN KÖZÖTT: NÁLUNK MÉG NEM LŐTTEK LE ELLENZÉKI POLITIKUST

B1... BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.10.


Mi a különbség Orbán és Putyin rendszere között?

Olyan ez, mintha egy vicc kezdődne így. De, ha egy kicsit komolyabban végiggondoljuk, a valóság igen elszomorító.

Hogy mi a különbség a két rendszer között? Szinte semmi!

Nézzünk pár hasonlóságot Magyarország és Oroszország között:
az ellenzéki média elérése minimális – a kormánypárti média és a kormánypárti propaganda mindenhol túlsúlyban van, az ellenzéki véleményeket elhallgattatják;
egy ember kezében összpontosul minden hatalom, így ezen az egy emberen múlik a rendszer működése;
mindkét ország messze lemaradt a gazdasági modernizációban a Nyugattól, magas a leszakadó rétegek, szegényke arány, a középosztály és a civil szféra gyenge.

Ha eltekintünk a geopolitikai különbségektől (Oroszország atomhatalom, stb.), a két ország berendezkedése nagyon hasonló egymáshoz. Igazából a módszerek, amikkel a két vezető él, különböznek markánsan egymástól.


Orbán Viktor ügyesebb vezető, vagy egyszerűen máshogy kell játszania, mint Putyinnak.

Meg kell őriznie a látszatot. Ez a legnagyobb különbség: Oroszországban nem akkora a megütközés, ha lelőnek a belvárosban egy ellenzéki politikust (volt már rá példa: utána szervezett az ellenzék egy tüntetést és kész) míg Magyarországon jobb kerülni a konfliktust, hogy ne érződjön a rendszer autoriter jellege.

Az ellenzéki véleményeket nem börtönnel, nyílt fenyegetéssel, vagy egyenesen erőszakkal hallgattatja el, hanem gazdasági és törvényi eszközökkel. Titkosszolgálattal, zsarolással, megvesztegetéssel.

Másrészt nincs is nagyon szükség arra, hogy az ellenzéki véleményeket elhallgatassa: a Jobbik programjának nagy részét a Fidesz már megvalósította, az MSZP évek óta romokban, az LMP pedig hol ide áll, hol oda áll – nem igazán fogalmaznak meg koherens és a kormányra veszélyes véleményeket. Az ellenzék most is egymással, meg az előválasztással van elfoglalva, ahelyett, hogy összeszednék magukat és igazán le akarnák váltani Orbánt.

Magyarországon ellenzéki politikust még nem lőttek le, nem vittek börtönbe; oligarcha se került börtönbe, mert szembefordult a vezérrel. De nincs is rá igazán szükség, ha egy-egy korrupciós üggyel, zsarolással, jól elhelyezett leleplezéssel bárkit meg lehet venni, vagy el lehet küldeni a süllyesztőbe. Oroszországban a politikai gyilkosság mindennapos: nagyobb ország, több ember, jobban meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.