2016. november 22., kedd

A SPLEEN ÉS A KOMÉDIA ISTENNŐJE - MONICA VITTI 85 ÉVES

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.22.


Hol vörösen, hol szőkén hódított, nemcsak beszédes tekintetével, különleges, nagy szájával, rekedt hangjával. Monica Vitti, az olasz film egyik legtüneményesebb alakja nemrég töltötte be 85. életévét. Régóta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt betegsége miatt, amelyet életrajzírója, Laura delli Colli így jellemzett: „Kitörölte a memóriáját, mint egy nagy radír”. Mi azonban nem felejtjük el őt. Vonzerejének titkaival emlékezett rá a La Repubblica.

„Színésznő vagyok és nő is” – mondta magáról. Már kiskorában is igyekezett magára vonni a figyelmet. A színi akadémia elvégzése után nagyon fiatalon debültált  színházban Niccodemi Ellenségében – egy öreg hercegnőt alakított.

„Már korán észrevettem komikai képességeimet, amikor szomorú szerepeket játszottam akadémiai társaim előtt és ők nevettek. Csak később jöttem rá, hogy ez nagy szerencse.”
Pályafutása során több mint 50 filmben játszott, és rengeteg díjjal tűntették ki, köztük két Arany Glóbusszal.

Michelangelo Antonioni is a színházban fedezte fel őt, és számos filmje főszerepét osztotta rá. A 60-as években ezek a filmek foglalkoztak az emberek közötti kommunikáció lehetetlenségével, a párok elidegenedésével, a modern nő aggodalmaival. A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás, A vörös sivatag – megannyi emlékezetes nőalak, olyan partnerekkel, mint Gabriele Ferzetti, Marcello Mastroianni, Alain Delon és Richard Harris. Vitti Mario Monicellinek köszönhette, hogy végre 1968-ban bemutatkozhatott vígjátékban is, és a sok életunt, sodródó figura után megjelent a filmvásznon az erőtől duzzadó, lehengerlő stílusú, és egész lényében izgató nő. Monicelli fedezte fel azt is, hogy milyen szép lába van...

ITT OLVASHATÓ

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.