2016. november 10., csütörtök

A TÖBBSÉG IS TÉVEDHET

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.10.


A New York Times kommentárja szerint Trump kampányát részben az új, fehér populizmus vezérelte, ami már segítette a brit uniós kiválást és a bevándorlásellenes, populista pártok megerősödését Európa jó részén is.

A
jelenség hátterében az áll, hogy a többség fél a társadalmi változásoktól: főként a bevándorlóktól. Azon kívül tart a terrortámadásoktól és más fizikai fenyegetésektől, végül pedig sok fehér úgy érzi: veszélybe került egész addigi élete, miután harcolni kénytelen pozíciója megtartásáért. Márpedig akik erősen ragaszkodnak a rendhez és a megszokott alá-fölérendeltségi viszonyokhoz, azok tekintélyelvű vezetőkre szavaznak. Mivel meg vannak riadva, az erős embert keresik és támogatják a határozott, büntető politikát az idegenekkel és általában a másokkal szemben. A terrorveszély lehetősége folytán olyan politikusokat keresnek, akik a biztonságot helyezik az első helyre, szükség esetén háttérbe szorítva még a civil szabadságjogokat és a demokratikus intézményeket is. És Trump rájátszott ezekre a félelmekre, vagyis követte az Európában már bejáratott forgatókönyvet. Orbán Viktor pl. azt hangoztatja, hogy a muzulmán menekültek befogadása a terrorizmus, a bűn, az antiszemitizmus és a melegek elleni gyűlölet importját jelentené.
Washington Post

27 évvel a berlini fal leomlása után Európa arra ébredt, hogy lett egy elnök, aki hasonló falat ígér országának. Persze Magyarország már emelt ilyen határkerítést, más uniós államok – szintén a menekültek beözönlésének megállítására – a határellenőrzést állították vissza. Trump terve azonban nagyobb visszatetszést keltett, főként Nyugat-Európában, mivel tett jó pár más bejelentést is, és az európai politikusok most próbálják megérteni, mivel jár majd a politikus megválasztása. Az öreg kontinens lakói nemigen pártolták a republikánus jelölt megválasztását, és nem sok jel utal arra, hogy mostantól kezdve jobb lesz a megítélése. Merthogy Trumpot tekintélyelvű populistának tekintik, így az egyik elemzés máris úgy értékelte, hogy Merkel lett a szabad világ tényleges vezetője. Az európaiak attól tartanak, hogy az új elnök megosztja Európát is. Hiszen viszonylag barátságosan vélekedik Putyinról. Nem tudni azután, mi lesz a Nato-val. Az is félő, hogy az elnök gerjeszti majd az ideológiai ellentéteket a liberális, illetve a populista kormányok között. Mellesleg Le Pen elsőként gratulált Trumpnak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.