2016. november 8., kedd

A VÉGSŐ JÓSLÁS: MEGINT MINDEN FLORIDÁN MÚLIK

444.HU
Szerző: akirály
2016.11.08.


A nem éppen a felszabadult humoráról vagy véleményvezérelt cikkeiről ismert BBC címlapján egy atomvillanással illusztrálta, mi lehet a legrosszabb kimenete Donald Trump győzelmének. Nem vicceltek. Donald Trump győzelme esetén az Egyesült Államok elketyegne, de nyilatkozatai alapján - és mert még soha semmilyen választott tisztséget nem töltött be, másból nem indulhatunk ki - az amerikaiak szövetségeseire cudar idők várnának. De vajon nyerhet-e ma Trump?

Ha csak az országos felmérésekből és az ezen alapuló modellekből indulunk ki, nagyon nem kell aggódni. Az elmúlt hét Clinton számára rémisztő trendje a hétfőn közölt legfrissebb felmérések alapján nem csak megállt, de meg is fordult, vagyis a jelek szerint a demokrata zárta jobban, nagyobb lendülettel a kampányt. A Fivethirtyeight konzervatív, óvatos modelljét leszámítva
minden más jós minimum 84 százalékos esélyt lát a győzelmére. A Fivethirtyeight, amiben az eddigi teljesítményük alapján hajlamos vagyok jobban bízni a többieknél 72 százalék esélyt ad ugyanerre.

Ami megnyugtatónak hangzik, de ha azt vesszük, hogy tízezer szimulációból 2770-et Trump nyer, az már nem hangzik annyira egyértelműen jól.

És van is miért aggódni. Például azért, mert az összesített, országos szavazatarány, az ún. popular vote az amerikai elnökválasztáson csak egy érdekes adat.

Nincs nagy jelentősége. Az elnökség azon múlik, hogy melyik jelölt szerez meg legalább 270-et az államonként - Maine és Nebraska kivételével - a győztes mindent visz elvén kiosztott, összesen 538 elektori szavazatból. E tekintetben pedig még most is nagyon szoros a verseny, és arra is van tíz százalék körüli esély, hogy ha Clinton több szavazatot is szerez országosan, az elektori kollégiumban vereséget szenved...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.