2016. november 9., szerda

AKI NINCS VELEM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.11.09.


Meglehetősen jól ismert ez a mondás: aki nincs velem, az ellenem. Eredetileg ezt a Bibliából ismerhetjük, Máté evangéliumából: „Azki énvelem nincsen, énellenem vagyon....” Jézus szavai ezek, akinek talán lehetett valami racionális oka arra, hogy ezt állítsa. Mindenesetre maga ez a tétel meglehetősen sarkos követelés, hiszen eleve feltételezi azt, hogy 1. az én tanításom az igaz tanítás, és 2. a világon az egyedüli igaz tanítás. Ez a tétel tehát kirekeszt minden toleranciát más tanításokkal szemben, és a kizárólagosságra, az egyeduralomra és az egyetemlegességre törekszik. Jómagam Jézus szavait annak tulajdonítom, hogy abban az időben a keresztény vallás még nem rendelkezett megfelelő elfogadottsággal, és a fenti kinyilatkoztatás szolgált volna arra, hogy ezt elősegítvén a kereszténység tért hódítson.

A krisztusi tételt ismételte meg a Rákosi rezsim olyan módon, hogy ezt állította: aki nincs velünk, az ellenünk van. A kommunisták azonban nem a krisztusi meggyőzés módszerét alkalmazták, hanem szép sorjában likvidálták azokat, akik nem voltak mellettük. A Rákosi féle egypárti diktatúrától nem állott messze a véres leszámolásra való hajlam, ami különösen jellemezte azt a korszakot. Nem volt tehát csoda az, hogy sokan csupán a félelem miatt, a rendszernek való megfelelés érdekében támogatták, vagy egyszerűen elviselték a diktatúrát. Itt is jól kivehető tehát az a törekvés, hogy kizárólagosságra, egyeduralomra törekedtek.

Hasonló törekvéseket tapasztalhattunk ma is abban a cselekményben, amit Gyurcsány Ferenc vitt véghez az első ellenzéki összeborulás során. Az alapvető célkitűzés ugye az volt, hogy a Jobbik kivételével minden ellenzéki pártot tömörítsenek abba az összefogásba, ami szerintük képes leváltani az orbáni kormányt. Ez azonban eleve nem jöhetett létre, mert vagy némelyik pár nem jelent meg (Együtt és a PM), vagy pedig egyenesen kipenderítettek onnan egyet, a MLP-t. A DK elnökének tulajdonítható ez, aki szerint a liberális párt nem volt eléggé ellenzéki a Fidesszel szemben akkor, amikor a népszavazás elleni kampányát szervezte meg. Mint ismert, Fodor Gábor pártja a népszavazáson való részvételre és az igennel történő szavazásra buzdított, amivel Gyurcsány szerint elősegítette a népszavazás érvényességének létrejöttét. Ez utóbbi ugyan nem történt meg, de a párt főbűne az volt, hogy nem állt be a sorba, nem azt tette, amit éppen Gyurcsány Ferenc, a baloldali ellenzék önjelölt feje követelt tőlük...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.