2016. november 27., vasárnap

ALIG VAN KÓRHÁZPEDAGÓGUS, DIÁKOK TANÍTJÁK A BETEG GYEREKEKET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Haszon Zsófia
2016.11.27.


Vannak civil kezdeményezések, amik hallatán az ember úgy érzi, egy kicsit jobb hely lett a világ. A KórházSuli is ilyen. A projekt főszereplői középiskolások és egyetemisták, egészségesek és tartósan betegek. Fiatalok, akik önként segítenek ismeretlen társaiknak, például úgy, hogy kémiából Skype-on korrepetálják őket


Mi történik akkor, ha egy iskoláskorú gyerek hónapokig kórházi vagy otthoni ellátásra szorul betegség miatt?

A kérdés most elsősorban gyakorlati szempontból érdekes. Azon kívül, hogy a családnak és a gyereknek borzasztó testi és lelki megpróbáltatás átélni mindezt, mi lesz vele, ha hosszú ideig hiányzik a tanórákról?

Magyarországon a kórházpedagógusok rendszere lenne hivatott kezelni ezt a nem túl ritka élethelyzetet. A köznevelési törvény szerint ugyanis a hosszan tartó kórházi kezelés alatt álló beteg gyereknek is joga van a tanuláshoz.

A budapesti kórházpedagógusok munkáltatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola.

A fővárosi gyermekkórházakban, illetve más kórházak gyermekosztályain 26 kórházpedagógus dolgozik, de hasonló számban tanítanak még az ország néhány nagyobb városának különböző intézményeiben, főként onkológiai centrumokban. Mindez borzasztó alacsony létszám ahhoz képest, hogy a becslések szerint évente több ezer gyermek számára kellene biztosítani a tanulás feltételeit.

A középiskolások oktatása pedig különösen nehezen megoldható, hiszen a törvény által a betegség miatt magántanulói státuszban lévő fiatalok heti 10 órában meghatározott ellátását csak néhány középiskola tudta eddig felvállalni.

A szakma képviselőire tehát óriási igény lenne, ennek ellenére Magyarországon egyáltalán nincs kórházpedagógus-képzés, sőt, szakirányú, speciális továbbképzés sincs...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.