2016. november 7., hétfő

AZ ATEISTÁK ERKÖLCSTELENEK?

GÉPNARANCS - TECH-TUDOMÁNY BLOG
Szerző: Boldogkői Zsolt
2016.11.07.


Mi ateisták gyakran szembesülünk azzal a váddal, hogy amorálisak vagyunk, mert valamilyen ok miatt erkölcsiséget csak az istenhit biztosíthat. Az amorális embereket viszont akár ki is lehet rekeszteni a társadalomból. Egy érdekes tanulmány szerint azonban a vallásosan nevelt gyerekek irigyebbek és keményebben torolják meg az őket ért sérelmeket, mint a vallástalanok.

Idősebb George Bush hírhedté vált válasza arra a riporteri kérdésre, hogy vajon az ateisták ugyanolyan állampolgárok és hazafiak-e, mint a vallásosak, a következő volt: „Nem tudom, hogy az ateistákat valóban ugyanolyan állampolgárként és hazafiként kellene-e kezelni. Ez egy nemzet Isten égisze alatt”. Mivel a válasz sokakat megdöbbentett, más alkalommal is rákérdeztek erre, s az elnök megerősítette, hogy lényegében az ateistákat erkölcs nélkülinek tartja, akik emiatt nem egyenrangú állampolgárok a vallásosokkal. Sajnos, nem egy bigott véleményről van szó, az amerikaiak több mint fele (53%) ugyanígy gondolja. Ez persze nem igazságos, mert az ateisták nem vonják kétségbe a vallásos emberek erkölcsiségét, csak azért mert másként gondolkodnak a világ létrejöttének filozófiai kérdéséről.

Egy másik vád szerint az evolúció csupán önzőséget képes produkálni, hiszen ha az erkölcs véletlenül megjelenne, azonnal el is bukna a túlélésért folyó kíméletlen harcban. Az ilyen vélemények nélkülözik a tudományos alapot, hiszen az önzetlen együttműködés számos fajnál megfigyelhető. Az ember egyébként nem a vallás miatt önzetlen, mint azt sokan hiszik, hanem azért mert e sajátságunk kódja benne van génjeinkben, persze az önzőséggel egyetemben. Hogy melyik attitűd jut érvényre, arra a személyes élethelyzetünk és a társadalmi közhangulat alapvető befolyással van. Az ellenség, az idegenek, a „nem egyenlő állampolgárok” kikerülhetnek azok köréből, akikre az erkölcs törvényei vonatkoznak, s ezért velük szinte bármit megtehetünk. A nyugati civilizáció a jobbik énünket hozta felszínre: sokkal megértőbbek lettünk a tőlünk különbözőekkel szemben. Ma már választási joggal rendelkeznek a nők és az eltérő bőrszínűek, jogok védik a társadalom kivetettjeit, sőt az állatokat is, valamint toleráljuk a másként gondolkodókat és az eltérő szexuális orientációval rendelkezőket. Az értelem szelídít. Sajnos, jelenleg a menekültkérdés a fejlett világ polgáraiban a rossz ösztönöket mozgósítja, remélhetően csak egy kisebb történelmi megingást okozva...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.