2016. november 13., vasárnap

AZ INTERNET NEM FELEJT: A MINISZTERELNÖK SAKKOZIK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: fsp
2016.11.13.


Öt évvel ezelőtt készült a fotó, Londonban, 2011. november 12-én. Főnök és szóvivője sakkoznak.

Nem kell Polgár Juditnak lenni hozzá, elég, ha közepes képességű amatőr az ember, hogy rájöjjön: ezek itt ketten pancserok. Nem értenek ahhoz, amit csinálnak, nem játékból, hanem erőből tologatják a figurákat. Sem stílus, sem gondolat, elképzelés sehol. Az országot is így vezetik. Dühből, indulatból, rögtönözve.

Ezt írtam akkor erről.

Akár egy festmény is lehetne, a Kerényi Imre által megrendelt botrányos sorozat egyik ékessége. Ezzel a címmel: A miniszterelnök sakkozik a szóvivőjével. Vagy: Sötét indul, és két lépésben mattod kap.

De nem festmény ez, hanem, amint az szabad szemmel is jól kivehető: fotó. A miniszterelnök udvari fényképésze készítette, ez is benne van az évi 9 milliós szerződésben.

Komoly, felelősségteljes férfiakat látunk a Londonban készült fényképen. Két koponya feszül egymásnak, emberi elmék csatáznak, melyikük tud túljárni a másik eszén. Erről szól a sakk: ki képes távolabbra látni, több lépésre előre gondolkodni.

Szijjártó szóvivő szíves közlése nyomán tudjuk, a fotó londoni rezidencián készült. Maradt valamennyi szabadidejük, a bábuk kéznél voltak, fogták magukat, sakkoztak egyet. A brit miniszterelnök, Cameron már kiokosítva, Európa ügye elrendezve – a görögök kezelhetők, az olaszok más tészta, mondta Orbán – jöhet a sakk.

Sakkozni jó. Fortélyos furfangokat, cseles csínyeket kieszelni, csapdába csalni az ellenfelet. Ezúttal Orbánnak sikerült. A képen még nem látszik, de a végeredményt ismerjük: bemattolta a szóvivőjét.

Nem kell Polgár Juditnak lenni hozzá, elég, ha közepes képességű amatőr az ember, hogy rájöjjön: ezek itt ketten pancserok. Nem értenek ahhoz, amit csinálnak, nem játékból,
hanem erőből tologatják a figurákat.

Sem stílus, sem gondolat, elképzelés sehol...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.