2016. november 15., kedd

BARTUS LÁSZLÓ: SZEGÉNYEK, FASISZTÁK ÉS AZ ELIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.14.


Az amerikai elnökválasztás után sokan a tömegek "elitellenes" lázadásának nevezik a világban zajló antiliberális, szélsőjobboldali fordulatot. Ezt főleg abból vezetik le, hogy az alulképzett, iskolázatlan szegények Trumpra, az "elitellenes" demagógra szavaztak. Mintha az "elitellenesség" ezektől a tömegektől származna.

Csakhogy azok a szegények, akiknek állítólagos "elitellenes" és "establishment-ellenes" lázadása áll a szélsőjobb előretörése mögött, ki sem tudják mondani, hogy "elit", azt még megismételni sem tudják, hogy "establishment", arról nem beszélve, hogy azt sem tudják, mit jelent. A jelenség hamisságát jól mutatja, hogy az "elit" tagjai a Wall Streetről Trump kormányában lesznek. Nem az "elitet" váltották le.

Nevetséges azt állítani, hogy akik Trumpra szavaztak, azok a "nem elit", akik ragaszkodnak a politikai korrektséghez, az emberi jogokhoz, azok pedig az elit. Akik Trump ellen tüntetnek, azok sem az elit. A Sohó nem az elit. Itt nem az elit és a nem elit áll egymással szemben, hanem a fasiszták és a nem fasiszták.

A magyarázatok szerint a szegények "elit" elleni lázadásának oka a lecsúszás, az életszínvonal csökkenése. Csakhogy ezek a szegények négy éve, amikor Obamára szavaztak, még szegényebbek voltak, mert közel volt még a 2008-as világválság. Ha a szegénység lenne a magyarázat, most is a demokratákra kellett volna szavazniuk.

Amerikában ugyanis a szegény ember nem republikánus, hanem demokrata szavazó. Számukra az "elitet", ha tudnák, hogy az mit jelent, a republikánus párti pénzéhes és profitéhes cégtulajdonosok, gyárosok és nagykutyák jelentik, akik a legkisebb szociális juttatás ötletére "szocializmust" és "kommunizmust" kiáltanak, akik a szegényektől most még az Obamacare-t is elveszik, és maguknak engedik le az adót, nem a szegényeknek.

Ezek az iskolázatlan szegények nem az anyagi okok miatt szavaztak Trumpra. Négy évvel ezelőtt azért nem szavaztak a republikánusokra, mert nem szélsőjobboldali jelöltjük volt. A választás két demokratikus elveket valló politikus között zajlott. Az iskolázatlan szegényeket nem az anyagi helyzetük, hanem a populista szélsőjobboldali propaganda tette Trump szavazóvá. Azonosulni tudtak a rasszizmussal...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.